“Must-have” namirnice za jesen: Hrana koju bi trebalo uvrstiti na jelovnik

by | 10 rujna, 2013

Temperature su sve niže, ali izbor proizvoda koji su nam na raspolaganju sve je veći. Te su namirnice u ovo doba godine dostupne u vrtu, trgovinama, na pijacama… Donosimo vam popis namirnica koje bi trebalo uvrstiti na jesenski jelovnik.

Jabuke

Jabuke se preporučuju kako u prirodnom, tako i u nekom od kulinarskih oblika, na primjer u kolaču, kompotu ili pekmezu. Obavezno jedite i koru jabuke, jer ona sadrži vrlo zdrave flavonoide. Ovo je voće puno antioksidanasa te sadrži četiri grama dijetalnih vlakana po porciji. Sezona im je od kolovoza do prosinca.

Prokulice

Dobro pripremljene prokulice imaju božanski okus. Same po sebi imaju blag, pomalo gorkast okus, ali određeni umak itekako će im poboljšati okus. Zdrave su jer pola šalice prokulica sadrži više vitamina K od predviđene dnevne doze. Dobar su izvor folne kiseline i željeza. Sezona im je od rujna do ožujka.

Peršin

Iako ovo povrće može sličiti mrkvi, peršin je svjetlije boje i slađeg okusa. Dodajte ga u jela s rižom i krumpirom, ili protisnite korijen te stavite u juhu i umak. Peršin je bogat kalijem i dobar je izvor vlakana. Sezona mu je od listopada do travnja.

Kruške

Sladak i sočan okus čini ovo voće neodoljivim. U raznim receptima mogu pridonijeti nevjerojatnom okusu. Probajte ih peći ili poširati. Dobar su izvor vitamina C i sadrže četiri grama vlakana po porciji. Sezona im je od kolovoza do veljače.

Cvjetača

Idealna je kao zimski prilog. Odlična je kada ju skuhate na pari, ali ju isto tako možete izmiksati i dobiti finu teksturu poput pire krumpira. Isto tako, možete ju staviti u juhu. Cvjetača štiti od raka, snižava kolesterol i izvrstan je izvor vitamina C. Sezona rasta je od rujna do lipnja.

Bundeva

Sladak okus i vlažna tekstura čine je idealnom za pite, kolače, pa čak i puding! Bogata je kalijem i vlaknima i dobar je izvor vitamina B. Sezona joj je od listopada do veljače.

Nar

Ovo kiselkasto voće prepuno je antioksidansa. Sok je dobra baza za marinade, a sjemenke se mogu dodati salatama kako bi pojačale okus. Istraživanje provedeno na UCLA-u pokazalo je da sok nara ima viši udio antioksidansa od crnog vina. Dobar je izvor vitamina C i folne kiseline. Sezona mu je od rujna do prosinca.

Datulje

Ova bliskoistočna delicija je slatko voće i izvrstan dodatak varivima i desertima. Osim toga, možete ih puniti vrhnjem ili bademima. Imaju nizak udio masnoća, dobar su izvor vlakana i kalija. Sezona im je od rujna do prosinca.

Kivi

Daje jelu tropski okus. Odličan je pomiješan s jagodama, dinjom ili narančom, a može se kombinirati i s ananasom. Sadrži više vitamina C od naranče i dobar je izvor kalija. Sezona mu je od rujna do ožujka.

Grejp

Oštar okus grejp čini drugačijim od ostalog citrusnog voća. Dodajte ga miješanom zelenom povrću, kombinirajte s avokadom i škampima ili uživajte u čaši svježe iscijeđenog soka bogatog antioksidansima. Iznimno je bogat vitaminom C i dobar izvor likopena. Sadrži pektin, koji se pokazao kao dobar u snižavanju kolesterola. Sezona mu je od rujna do travnja.

Mandarine

Mali i slatki plodovi pravo su osvježenje u jesenskim receptima. Kombinirajte ih s bademima, datuljama i medom. Pomiješajte njihov sok s uljem, octom i đumbirom, te napravite odličan umak za salatu. Dobar su izvor vitamina C i beta-karotena. Sezona im je od studenog do travnja.

Izvor: magazin.hr