U Zagrebu se održavaju radionice art terapije za lakše svladavanje svakodnevnih briga i stresa
Brojna su istraživanja pokazala da bavljenje umjetnošću, u njezinim raznim oblicima, može biti vrlo pozitivno za mentalno zdravlje. Tu se pojavila ...
Nakon što je osam tjedana putovao Lijepom našom u potrazi za najboljim domaćim roštilj majstorima Zlatni ćevap napokon je stigao u ruke svojim novim vlasnicima, ekipi Valpovački kotlić Željka Turalije. Upravo oni u nedjelju su u finalu 4. Prvenstva Hrvatske u roštiljanju uz PIK Vrbovec koje je održano na zagrebačkom Bundeku bili za samo jedan bod bolji od drugoplasiranih Školaraca Damira Folnegovića Blaža, Zlatana Zuhrića Zuhre, Mladena Horvata i samozatajnog Ante što je Slavoncima donijelo prvo osvajanje popularnog kulinarskog natjecanja.
A put do legendarne gastro nagrade nije bio nimalo lagan. Na Bundeku je konkurencija bila vrlo oštra i trebalo je biti najbolji od deset timova koji su već slavili na lokalnim kvalifikacijskim natjecanjima. Roštiljalo se u dva kruga. Nakon pečenja lungića u komadu i pljeskavice u super završnici ostalo je samo četiri momčadi, Esekerski ćevap Ante Dozana iz Osijeka i Los Chupacabros. Tvrtka Kračuna iz Zagreba uz već spomenute Valpovački kotlić i Školarce. Od njih je gastro sud u sastavu Branko Ognjenović, Almo Čatlak i Gojko Dragić tražio da pripreme firentinski steak i, naravno, simbol cijelog natjecanja ćevapčić, što je najbolje pošlo za rukom dvostrukom prvaku Hrvatske u pripremi fiš paprikaša Turaliji i njegovoj veseloj ekipi.
Cjelodnevnu zabavu upotpunile su brojne igre, degustacije te voditeljske doskočice Frane Ridjana, a prije velikog večernjeg koncerta trenutno najpopularnijeg tamburaškog sastava Bosutski bećari odličnu atmosferu zagrijavala je grupa 1. april. A da je tajna dobrog roštilja u dobroj zabavi dokazali su Miroslav Škoro i Ivan Zak koji su nekoliko tisuća Zagrepčana digli na noge već samim pojavljivanjem na pozornici.
Zanimljivo je da je ekipa pobjednika 3. sezone Big Brothera Danijela Rimanića Kampo Kaštelo natjecanje završila na posljednjem, 10. mjestu, deveti su bili Allegri Istriani Zorane Turković iz Umaga (ekipu su činila dva bračna para koja su preživjela havariju Costa Concordije), osmi Hot Stuff Ivane Orlovčić s Krka, 7. zadarski Berekini Mladena Šarea, šesti Udruga Mladi kuhar iz Križevaca, a petiSv. Bartolomej iz Knina.
Prvenstvo Hrvatske u roštiljanju, autorski projekt tvrtke Copywriting d.o.o., po prvi je puta održano 2010. godine. Ovo originalno gastro natjecanje jedino je na kojem amateri mogu pobijediti profesionalce, a da je kulinarska disciplina roštiljanje otvorena zaista svima dokazuju i ovogodišnji timovi koje u svojoj različitosti ujedinjuje upravo ljubav prema pripremi delicija sa žara.