Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Povremeni post sve je popularniji u svijetu i to iz više razloga. Kako tvrde stručnjaci, pomaže pri gubitku viška kilograma, smanjuje upale, čak i regulira razinu šećera u krvi. Osim toga, nova je studija, objavljena u časopisu “Metabolism”, pokazala da postom možemo smanjiti i masnoću na gušterači.
Ako niste znali da masnoća gušterače postoji, niste jedini. Čak su i medicinski stručnjaci ostali iznenađeni otkrivši da se masnoća može nakupiti i u stanicama gušterače.
“Nakupljanje masti izvan masnog tkiva, npr. u jetri, mišićima ili čak kostima negativno utječe na te organe i cijelo tijelo. Kako utječe na gušteraču do sada nije bilo poznato”, rekla je prof. Annette Schurmann, jedna od vodećih autorica studije.
Studija, provedena na njemačkom Institutu za ljudsku prehranu pokazala je da su miševi s prekomjernom težinom i skloniji dijabetesu, imali nagomilane masne stanice u gušterači, dok miševi s prekomjernom težinom i bez dijabetesa nisu uopće imali masnoće u gušterači.
Istraživači su miševe podijelili u dvije skupine. Miševima iz jedne bilo je dopušteno jesti koliko i kad god to žele. Miševima iz druge skupine bilo je dopušteno jesti koliko god žele, ali svaki drugi dan. To je trajalo pet tjedana, a rezultati su pokazali da miševi iz druge skupine nisu imali masnoće u gušterači.
“Pod određenim genetskim uvjetima, nakupljanje masnoća u gušterači može biti ključno pri razvoju dijabetesa tipa 2. Uopće ne trebamo spominjati da je post praktičan, besplatan i nema nuspojava, a dobar je za zdravlje”, zaključili su autori studije.
Foto: Unsplash