Oni koji se svaki dan zaslade keksima, čokoladom ili desertom nemaju veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa ili debljine u usporedbi s onima koji se počaste tek jednom tjedno, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog udruženja slastičara na 5000 ljudi. Znanstvenici u njemu nisu pronašli nikakvu poveznicu između redovnog konzumiranja slatkiša i slabijeg zdravlja, kako piše “Daily Mail”.
“Indeks tjelesne težine nije povezan s time koliko često netko jede slatko, nego s ukupnim kalorijskim unosom tijekom dana. Umjerenost je, naravno, ključna i postoji razlika između onih koji svaki dan pojedu malu čokoladu i onih koji pojedu veliku”, rekla je jedna od voditeljica istraživanja, nutricionistkinja Mary Murphy.
Dodaje kako ne postoji veza niti između svakodnevnih slastica i povišenih udjela kolesterola u krvi. Istraživanje je otkrilo da su većina ljudi sladokusci te tek oko četiri posto njih ne voli okus čokolade i sličnih slatkiša.
Prema podacima američkog Instituta za rak, slatkiši čine tek oko dva posto ukupnog kalorijskog unosa ljudi, tj. oko 44 kalorije na dan. U usporedbi s njima, za zdravlje i debljinu znatno su pogubnije zasićene masnoće, brza hrana i slatki sokovi, kako ističu nutricionisti.