Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Nova istraživanja pokazala su da sir pomaže u reduciranju karijesa jer neutralizira kiselinu u ustima.
Istraživači su otkrili da fermentirani mliječni proizvod čini usnu šupljinu više alkalnom, što smanjuje potrebu za zubarskim intervencijama. Također, sir stvara i zaštitni sloj oko zuba.
Što je viša pH razina na površini zuba, zubi su više zaštićeni od zubne erozije koja uzrokuje karijes.
Istraživači smatraju da konzumiranje sira povećava količinu sline u ustima, što je prirodni način održavanja zdrave pH razine.
Sir otpušta kemijske spojeve koji formiraju zaštitni sloj na zubima, a on štiti od kiselina koje napadaju caklinu.
Istraživanje je objavljeno u časopisu “General Dentistry”.
Foto: Camille Brodard / Unsplash