Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Elissa Goldenberg, novinarka portala mindbodygreen, prije četiri godine preselila se u Pariz. Prije par dana odlučila je podijeliti sa svojim čitateljima tajne lijepe linije, koja krasi žene iz Francuske već desetljećima.
“Već nakon kratkog vremena mojeg boravka u Parizu, shvatila sam da stil života koji sam imala nije održiv – ili dobar za širinu mojeg struka. Ali, nisam znala kako to promijeniti. Živjela sam kao lokalac, zar ne? Činilo se da žene iz Pariza, s kojima sam svakodnevno provodila vrijeme, bez ikakvog truda održavaju besprijekornu liniju, predivnu kožu i taj neki, je ne sais quoi seksepil. Ipak, nikad nisam vidjela da je itko od njih pod stresom zbog toga hoće li stići na popodnevni trening, ili da isprobavaju novu dijetu ili nekakav detoks. Bila sam zaintrigirana – koja je njihova tajna?”, piše Goldenberg.
“Iako ne mogu tvrditi da sam riješila misterij, mogu podijeliti pet načina kako francuske žene znaju živjeti ispravno – i u tom procesu ostati vitke i sretne”, objašnjava Goldenberg.
Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim umacima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kad ju jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju.
Ista tako, žene iz Francuske ne brane si ponekad si priuštiti neku slasticu. Francuska kuhinja je jako bitna stavka u životu tih ljudi, dio je kulture i regionalni ponos, ali to ne znači da će svaki obrok biti kao gozba. Ali, vino je dio svakog obroka, ponovno umjereno. Pije se jer pruža zadovoljstvo, polako i umjereno.
Rijetko ćete u francuskim dućanima pronaći bezmasnu ili dijetnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, maslac, vrhnje, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima puni okus i zadovoljavajuća je, pa je se i manje pojede za obrok.
Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se rijetko vidi da netko ima “potrebu” za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije prerađena. Često meso i riba uz dodatak povrća jest obrok koji se najčešće vidi na stolu. Čak i maloj djeci se poslužuje prava hana, a ne kašice, i od najmlađe dobi ih se uči jesti žlicom i vilicom.
Rijetko ćete vidjeti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vrijeme se koristi kako bi se socijalizirali i odmorili. Obiteljski ručak nije samo hrana za tijelo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje par sati i uključuje žive razgovore i debate.
Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj jest i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna – ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok. Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu.
Ako im se jako jede slatko, smanjit će količinu ostale hrane koju će pojesti, ali će uživati bez grižnje savjesti u desertu. Ako jedete hanu koja hrani vaš organizam i zbog koje se dobro osjećate, nećete imate prohtjeve za nezdravom hranu koja samo momentalno zadovolji vaše želje i potrebe.
Iako je zadnjih par godina u Parizu otvoreno dosta prostora za vježbanje, jogu ili spinanje, Francuskinje će se teško radnim danom nakon posla odlučiti na tjelovježbu. Radije će nakon posla prošetati po gradu i priuštiti si neku sitnicu.
Francuskinje svagdje hodaju, i to je jedna od tajni njihove lijepe linije. U Parizu rijetko tko ima auto, a grad je prelijep za hodanje i sve je relativno blizu. Česte šetnje, ali i obavljanje svih poslova pješive, ispadne puno kretanja dnevno.
Goldenberg na kraju objašnjava da i nakon četiri godine života u Parizu ima strašno puno za naučiti od Francuza.
IZVOR: 24SATA.HR