Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Znamo da vam je već naporno slušati kako za očuvanje zdravlja morate jesti više voća i povrća. No, ako tek trebate početi s takvom praksom, možda će vas informacija da se držanjem te strategije sprječava ubrzan nastanak bora i starenje kože natjerati da što prije odete do tržnice.
Slatki krumpir, rajčica i dinja savršene su namirnice za borbu protiv bora. One pune važu kožu antioksidantima koji reagiraju i na najmanju pojavu slobodnih radikala – ti radikali uzrokuju, kratko rečeno, sve loše što se koži može dogoditi, počevši od suhoće pa do bora.
Vaše tijelo ne može spremiti mnogo vitamina C koji je sjajan za sprječavanje bora. Zato ga morate redovito unositi. Najbrži i najjednostavniji način – jedite citrus.
Osim toga, naranča, limun, grejpfrut također djeluju povoljno na kožu. Istina, ne može baš svatko pojesti tri limuna od jednom, zato je najbolje da ih iscijedite i napravite ukusan sok. Ovo voće održava količinu vitamina C na visokoj razini. Taj vitamin je sjajan antioksidant, ali njegova primarna funkcija je ipak očuvanje kolagena, vlakana u koži koja ju drže čvrstom i zategnutom. To je posebno važno za ljude u 30-ima kad na koži zaista postaju vidljivi znakovi starenja.
Crni, zeleni ili bijeli čajevi sadrže određene antioksidante koji su savršeni za kožu. Popijte po nekoliko šalica svaki dan i vidjet ćete rezultate. Iako većina čajeva ima isključivo korisna svojstva, zeleni čajevi se izdvajaju iz gomile kao najbolji. Dakle, vaša koža će svakodnevno dobiti potrebnu dozu korisnih sastojaka koji smanjuju upale i nastanak prištića, a odlični su i za rješavanje problema nastalih nakon predugog izlaganja kože suncu. Također sprječavaju nastanak raka kože.
Povrće vjerojatno većini ljudi nije stavka broj jedan na meniju i to je velika pogreška. Svježe, smrznuto, sirovo ili kuhano, povrće sadrži vitamin A, jednog od ključnih vitamina za kožu. Špinat, brokula, repa samo su neki članovi široke obitelji povrća koje vam osiguravaju dovoljne količine vitamina A koji pomaže obnavljanju stanica kože, a bez kojeg koža postaje suha, kruta i guli se.
Nikako ne biste smjeli preskakati riblje obroke. Omega-3 masne kiseline opće su poznati borci za zdravlje. Pastrva, tuna, srdele, skuša, haringa i morski plodovi neka se nađu na vašem tanjuru bar dva puta tjedno. To posebno vrijedi za malu djecu i buduće i sadašnje trudnice te dojilje. Omega-3 masne kiseline odlične su protiv upala i sunčevih opekotina. Napunite vaš frižider (i želudac) ovim namirnicama i ne samo da ćete izgledati mlađe već ćete i biti mlađi.
photo: Gulliver / Getty images