Tržnice se šarene od raznovrsnog voća, idealan je trenutak da se oslobodite viška kilograma uz zdrave i hranjive namirnice!
Autor voćne dijete je američki nutricionist Jay Rob, poznat po svom trodnevnom voćnom detox dijetalnom planu. Ovaj režim je nešto umjerenija verzija njegovog prvobitnog voćnog plana, traje duže, sadrži veći izbor namirnica i nešto više kalorija. Ono što im je zajedničko jest fokus na voću i fantastični rezultati.
Svježe namirnice
Dijeta s voćem traje dva tjedna i bazira se isključivo na svježim namirnicama. Jelovnik je podijeljen na tri glavna obroka i jednu prijepodnevnu užinu, a razmaci između obroka ne smiju biti manji od dva sata. Osnovno pravilo je to da se voće jede uz svaki obrok. Povrće je također dozvoljeno, a najbolje je birati sezonsko koje je bogato vitaminima. Od mesa, dozvoljeno je pureće i pileće bijelo meso, i riba. Kruh, tjestenina, izravan unos šećera, gazirani sokovi i oni s dodanim šećerom, alkohol i prerađevine nisu dozvoljeni. Masnoće su svedene na minimum, a poželjno je birati zdraviju opciju, npr. umjesto suncokretovog – maslinovo ulje. Mliječne proizvode također koristite umjereno i to one sa smanjenim postotkom masnoća. Sol je dozvoljena u minimalnim količinama jer veže vodu u organizmu, a samim tim dovodi i do nadimanja. Pijte najmanje dvije litre vode, a kavu svedite na jednu dnevno (naravno, bez šećera).
Četiri vrste voća
Jay Rob je voće klasificirao u četiri skupine:
1. Slatko voće: banane, grožđe, kruške, smokve…
2. Poluslatko i citrusno voće: jabuke, limun, naranče, grejp, kiwi, nar, mandarine, breskve, trešnje, višnje… (sve osim bobičastog, te dinja i lubenica)
3. Dinje i lubenice
4. Voće za večeru: jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice…
Kao što smo rekli, pravilo je to da se voće jede tijekom cijelog dana, s tim što ne treba u obroku miješati kategorije. Na primjer, ako za ručak izaberete jabuke, nemojte ih miješati s bananama koje su iz druge kategorije. Također, voće koje je u kategoriji „za večeru“ jede se samo navečer, ne i tijekom dana. Za večeru se, također, preporučuje i sljedeće povrće: svježi krastavac, rajčica i paprika.
Čisti organizam i pomlađuje
Poznato je da je voće prirodni čistač organizma. Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata koje sadrži, u našem organizmu se razgrađuju toksini. Voda i vlakna, koja se u velikoj količini nalaze u ovim plodovima, poboljšavaju probavu i pomažu u bržem izbacivanju štetnih tvari. Također, redoviti obroci svaka dva sata će ubrzati metabolizam, a sami tim i pospješiti gubitak kilograma. Istraživanja su pokazala i da voće, pogotovo ako se jede u pravilnim razmacima, pomaže u reguliranju šećera u krvi. Banane daju energiju koja nam je potrebna za cijeli dan, šumsko voće je krcato antioksidansima koji sprječavaju promjene u stanicama koje mogu dovesti do nastanka malignih tumora, a bonus je i taj što brišu bore i pomlađuju kožu! Sva ova svojstva u kombinaciji s manjom količinom proteinskih namirnica čine čuda. Proteini ubrzavaju topljenje masnih naslaga i pomažu u izgradnju mišićne mase.
“Nemojte zaboraviti da, ako želite doista smršavjeti i do sedam kilograma za svega 14 dana, ne smijete jesti slatko ni u kojem obliku. Sav šećer koji je vašem organizmu neophodan, kao i ugljikohidrati koji su važni za očuvanje funkcija mozga i energiju tijekom cijelog dana, dobit ćete iz voća!”
VOĆNA DIJETA
– primjer jelovnika za tri dana –
1. dan
Doručak: shake od banane (½ banane, 1 šalica jogurta sa smanjenim udjelom masnoće, ½ žličice cimeta)
Užina: 1 kriška dinje ili lubenice
Ručak: tanjur juhe od 150 g pilećeg bijelog mesa i povrća (mrkva, tikvice, brokula), voćna salata (1 kiwi, 1 mandarina, 1 jabuka, ½ nara)
Večera: 150 g ribe sa žara, salata od špinata, sira sa smanjenim udjelom masnoće (30 g), 1 šake malina i par jezgri oraha, začinjeno limunovim sokom i s malo maslinovog ulja.
2. dan
Doručak: salata od ½ šalice višanja, 1 jabuke i 30 g svježeg sira
Užina: multivitaminski napitak (u blenderu izmiksajte 1 naranču, ½ jabuke i 1 grejp)
Ručak: zelena salata s 1 tvrdo kuhanim jajetom, 3 rotkvice, 1 korabom, 150 g puretine (bijelo meso) sa žara izrezane na kockice, sve začinjeno limunovim sokom i sa ½ šalice jogurta sa smanjenim udjelom masnoće, 1 kruška
Večera: 150 g pastrve pirjane na luku (začinjena peršinom i limunom), posute sa 50 g nasjeckanih jagoda, zelena salata začinjena limunovim sokom
3. dan
Doručak: 1 kriška lubenice sa 30 g sira sa smanjenim udjelom masnoće
Užina: frape od jabuke (u blenderu umutiti 1 jabuku, ½ žličice cimeta, 1 dl vode i ½ dl nemasnog jogurta)
Ručak: tanjur juhe od cikle s 1 tvrdo kuhanim jajetom, cijeđeni sok od naranče
Večera: 150 g grilovanog puretine (bijelo meso) sa žara, salata od rajčica, krastavaca i paprike, 150 g šumskog voća