Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ostanite u dobroj formi i tijekom jeseni! To ne mora biti samo vrijeme ajvara i masne hrane kad jesen ima toliko namirnica koje su odlične za naše zdravlje i izgled.
BUNDEVA
Bundeva je zahvalna namirnica, jer osim što je slatkastog okusa i zasitna, može se jesti u slatkim i slanim varijantama na razne načine. Možete ju peći, kuhati, tostirati, napraviti od nje gustu juhu, salatu, pire ili kolač. Mogućnosti su brojne. Ono što je najvažnije jest to da služi kao antioksidans, sadrži kalcij, željezo i vitamin C te je puna beta-karotena.
MANDARINA
Osim što čisti pluća, mandarina potiče probavu i štiti srce. Dostupne su i jeftine, a od njih možete raditi kolače i razne napitke. Iako, najbolje su svježe, pa ih kombinirajte s bademima i medom kao međuobrok.
CRVENA PAPRIKA
Sadrži čak 92 % vode i izvor je vitamina A, C i B6. Također, u sebi ima četiri puta više vitamina C od naranče, pa se svrstava u supernamirnice. Možete ju peći u pećnici s češnjakom i maslinovim uljem ili od svježe napraviti bogatu salatu.
KESTEN
Kesteni osim što su zasitni, pomažu kod anemije i pospješuju cirkulaciju. Možete ih jesti pečene ili kuhane, od njih pripremati razne deserte, od kesten-pirea do priloga uz sladoled. Odlično odgovaraju i sa mesom, gljivama i bundevom.
PORILUK
S porilukom možete raditi nebrojena jela, od variva, juhi i rižota do raznih salata i priloga mesu. Kao što mu sam naziv kaže potječe iz porodice luka i češnjaka te time sadrži tvari koje djeluju kao prirodni antibiotici, jačaju imunološki i krvožilni sustav.
Izbjegnite prehlade, viruse i gripe uz ove ljekovite i dostupne namirnice te ostanite fit!
Iva Matić