Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Sezona prehlada već je počela i trajat će do ožujka, te će se većina ljudi razboljeti bar jednom u ovom razdoblju. Dobra vijest je da se može izbjeći prehlada, a određene namirnice mogu ojačati imunitet, te spriječiti prehladu i gripu, kao i pomoći bržem oporavku. Iako su neke od ovih namirnica već dobro poznate, ipak se treba podsjetiti koje su to i uvrstiti ih što češće u jelovnike.
Kokošja juha
Jedna kemikalija, slična lijeku koji se koristi za liječenje bronhitisa, otpušta se kuhanjem piletine, te značajno pomaže smanjiti upalu. Kokošja juha ima još mnogobrojna pozitivna djelovanja kod gripe, a dodate li rajčicu ili neko drugo povrće, vitaminski ćete je dodatno obogatiti.
Češnjak
Alicin, koji nalazimo u češnjaku, tvar je koja blokira vodeće enzime gripe. Dva češnja češnjaka dnevno dovoljna su za borbu protiv gripe i prehlade. Češnjak također možete pronaći u obliku praha, granula, ulja i sl.
Jogurt
Jogurt sadrži probiotike koji su važni za dobro funkcioniranje crijeva, a time i apsorpciju korisnih sastojaka iz hrane. Dobro bi bilo svakodnevno uzeti najmanje jedan probiotički jogurt.
Ljuta hrana
Čili, feferoni, papar i slično odlični su za borbu protiv upala i sprječavanje prehlada. Pomaže i većina drugih jačih začina.
Agrumi
Oni su odličan izvor vitamina C. Za doručak popijte sok od naranče, uz ručak jednu limunadu, a komadiće mandarine dodajte u salatu. Vitamin C je posebno važan ako ste pušač.
Đumbir
Probajte čaj od đumbira. Prokuhajte šalicu vode te njom zalijte dvije čajne žlice nasjeckanog korijena đumbira. Procijedite nakon pet do deset minuta.
Izvor: Nezavisne novine