Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Doručak je najvažniji obrok u danu, to valjda svi znamo, i to zato što prekida noćno gladovanje i predstavlja prvo gorivo kojim ćete napuniti svoje tijelo i pokrenuti metabolizam.
Zašto onda većina nas poseže za krafnama i kroasanima na putu do posla?
Odgovor je jednostavan: Većina misli da za pripremu zdrave hrane treba vremena ujutro ili da je obrok najčešće dosadan.
Imamo bolji prijedlog – ove se namirnice mogu pripremiti na puno načina, a savršen su početak dana za vaš metabolizam.
Banane – ne morate ih jesti samo kao međuobrok. Lagano ih je kombinirati i brzo za pripremiti pa su odličan izbor za jutarnji zalogaj. Sadrži vitamin B, magnezij i kvalitetna vlakna koja vas drže sitima dugo.
Prijedlog – bananu ubacite u blender s bademovim mlijekom i ostalim namirnica po želji i pripremite zdravi smoothie ili je jedite s maslacom od orašastih plodova.
Grčki jogurt – savršen izvor proteina za jutro, a teksturom je privlačniji od običnog. Sadrži dosta kalcija i probiotika koji održavaju zdravu probavu i brz metabolizam.
Prijedlog – grčki jogurt uparite s bilo kojim od navedenih namirnica.
Jaja – sjajan izvor kvalitetih proteina, a uvijek su fina. Međutim, oni koji krenu za različite dijete brzo odustanu zbog dosade. ‘Začinite’ jaja i pretvorite ih u savršen jutarnji obrok.
Prijedlog – umjesto dosadnih kuhanih napravite omlet s povrćem, malo ribanog sira i purećom šunkom.
Orašasti plodovi – savršeni su za osobe koje ne jedu meso, a sadrže obilje proteina, magnezija, antioksidanata i tvari dobrih za zdravlje srce.
Prijedlog – možete ih jednostavno ubaciti u svoj grčki jogurt ujutro. Prirodni maslac od orašastih plodova također je odličan izbor za doručak, a namažite ga na intergralni tost, zobenu kašu ili ga konzumirajte sa svježim voćem. Pripazite da kupite zdravu verziju maslaca, a možete ga i sami napraviti.
Zobene pahuljice – ne treba ih uvijek jesti na isti način uz vodu. Ako ste ljubitelji slatkog ujutro, konzumirajte ih s različitim voćem uz malo zdravog kakaa. Zobena kaša sadrži vlakna zbog kojih ćete se još dugo osjećati sito, kao i antioksidante i omega-3 masne kiseline.
Prijedlog – nekima možda ne odgovara zobena kaša s voćem, ali lako ju je pretvoriti u slani obrok. Poslužite ih uz dodatak maslinovog ulja, soli, malo papra, dodajte jaja, pirjane gljive ili papriku.