Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Činjenica je da vam uravnotežen doručak daje dozu velike jutarnje energije, kao i da poboljšava vaš metabolizam, razinu glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. No kad ga je najbolje jesti?
Prema riječima bivše atletičarke Rhian Stephenson, nutricionistice, ne postoji doba dana koje odgovara svima za doručak.
“Ali dobro pravilo je da između večere i doručka prođe najmanje 12 sati,” kaže ona. “Dakle, ako ste završili s večerom u 19:30, pričekajte do 07:30 prije nego što doručkujete”, izjavila je za Glamourmagazine.
Ono što kažu mnogi jest to da je optimalno vrijeme za doručak između 07:00 i 09:00 sati ujutro, unutar sat vremena nakon buđenja. Tijekom ovog perioda tijelo je spremno za primanje energije i hranjivih tvari koje će pokrenuti metabolizam i osigurati energiju za jutarnje aktivnosti.
Dulji vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kad je u pitanju zdravlje crijeva i poticanje metabolizma.
Što jedete jednako je važno kao i kada doručkujete. Ključan je kvalitetan doručak koji je bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima. To će pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, energije i načina prehrane tijekom cijelog dana.
I izbjegavajte slatki doručak. Krafne, peciva i neke žitarice skočit će razinu glukoze u krvi, a zatim će nekoliko sati kasnije ponovno opasti, zbog čega ćete se osjećati tromo i boriti se s moždanom maglom.
Obrok bogat ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima osigurava stabilnu energiju i koncentraciju tijekom jutra.
View this post on Instagram
Kalorije su način mjerenja količine energije koju vaše tijelo dobiva iz hrane koju jedete. Stalno preskakanje doručka u biti znači da unosite manje kalorija nego što je vašem tijelu potrebno, pogotovo nakon što je spavalo (postilo) cijelu noć. To zauzvrat može “usporiti vaš metabolizam, povećati stres i smanjiti imunitet”, kaže stručnjakinja Rhian. Jednostavno rečeno, to neće biti dobro za vas.
Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate nutrijentima i pružaju dugotrajnu energiju, kao što su sljedeće:
Zobena kaša s voćem i orašastim plodovima: Zobene pahuljice odličan su izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi daju vitamine, minerale i zdrave masti.
Jaja i avokado na integralnom kruhu: Ovaj obrok bogat je proteinima, zdravim mastima i vlaknima te daje dugotrajnu energiju.
Jogurt s medom i chia sjemenkama: Jogurt je izvrstan izvor kalcija i proteina, dok chia sjemenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.
Foto: Instagram, Kaboompics