Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Probiotici imaju puno prednosti za vaše tijelo i mozak – mogu poboljšati zdravlje crijevne flore, srca, smanjiti depresiju, a neki dokazi čak sugeriraju da vam podaruju i ljepšu kožu.
Stoga evo sedam probiotika koje morate uvrstiti na jelovnik:
Jogurt – jedan od najboljih izvora probiotika, prijateljskih bakterija. Napravljen je od mlijeka fermentiranog probioticima, uglavnom bakterijama mliječne kiseline i bifidobakterijama. Poboljšava zdravlje kostiju i pomaže osobama s visokim krvnim tlakom.
Kefir – fermentirani probiotički mliječni napitak. Priprema se dodavanjem žitarica kefira kravljem ili kozjem mlijeku. Može poboljšati zdravlje kostiju, pomoći kod nekih probavnih problema i zaštititi od infekcija.
Kiseli krastavci – ukiseljeni su u otopini soli i vode. Neko vrijeme se ostavljaju da fermentiraju, koristeći svoje prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline. Taj proces je ono što ih čini kiselima. Veliki su izvor zdravih probiotičkih bakterija.
Kiseli kupus – uz svoja probiotička svojstva, kiseli kupus bogat je vlaknima, kao i vitaminima C, B i K. Također je pun natrija i sadrži željezo i mangan. Sadrži i antioksidante lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju.
Miso – japanski začin koji se dobiva fermentacijom soje i vrstom gljivice koja se zove koji. Ta pasta se najčešće koristi u miso juhi, popularnoj hrani za doručak u Japanu. Dobar je izvor proteina i vlakana, ali i raznih vitamina i minerala.
Tempeh – proizvodi se od kuhane soje koja se fermentacijom povezuje s plemenitom plijesni. Fermentacijski proces povećava količinu minerala koje tijelo može apsorbirati iz tempeha. Bakterije proizvode i vitamin B12, koji soja ne sadrži.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR