Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehrani, ostaju isti. Bez obzira na to ima li ili nema minusa, svakako ćemo nositi duge rukave, dan traje kraće, a uživanje u hrani počinje već paljenjem prve adventske svijeće pa nerijetko prakticiramo blagdansko prejedanje.
Da biste što bolje izgurali razne prehlade, viroze, dosadno kašljanje ili šmrcanje, ali i da biste imali odgovarajuću razinu energije ipak je važno voditi računa o prehrani. Posebice je to bitno kad je manje dostupnog svježeg voća i povrća, manje se krećemo i boravimo na svježem zraku, a s druge strane pretjerujemo unosom masti, šećera i alkohola.
Sve to će se vidjeti na našoj koži koja postaje suha, ljuskava i sklona iritacijama te zatezanju. Kosa će također biti suha, a nokti lomljivi. Drugim riječima, neodgovarajuća prehrana odrazit će se na naš izgled, raspoloženje i razinu energije.
Dodaci prehrani tijekom zime
Ne treba puno naglašavati da se trebamo hraniti zdravo tijekom cijele godine, a to ne znači odricanje od blagdanskih delicija, već umjerenost. Međutim, zdrava prehrana jest baza, ali tijekom zime poželjno je posegnuti i za dodacima prehrani, a neke od njih trebao bi uzimati svatko od nas jer putem hrane ne možemo zadovoljiti potrebe za tim nutrijentima.
1. Vitamin D
Prvi vitamin na listi dodataka prehrani svakako je vitamin D kao podrška imunološkom sustavu, pravilnoj apsorpciji kalcija, a time i posljedično za zdrave kosti. Najpoznatiji i najvažniji izvor vitamina D jest sunce, no tijekom zime nema ga dovoljno i ne krećemo se vani u kratkim rukavima po dnevnom svjetlu. Manjak vitamina D utvrđuje se krvnim testovima. Uzimanje vitamina D treba shvatiti ozbiljno jer njegov manjak može biti okidač za brojne autoimune bolesti, ali i druge zdravstvene probleme. U slobodnoj prodaji odaberite vitamin D3 koji ima bolju bioraspoloživost. Ako se krvnim testovima utvrdi manjak vitamina D, liječnik će na recept izdati vitamin D u terapijskim dozama s puno većim brojem internacionalnih jedinica u odnosu na vitamin D koji možemo kupiti u slobodnoj prodaji.
2. Omega-3 masne kiseline
Priznat ćemo si da ne jedemo dovoljno često ribu, odnosno prema preporukama barem dva puta tjedno. To, prije svega, podrazumijeva plavu ribu poput skuše, lososa, srdele i nešto rjeđe tune. Riblje štapiće, paniranu ribu i slično ubrajamo ipak u prerađenu hranu. Ako ste redoviti s konzumacijom ribe, unosa lanenih, chia ili konopljinih sjemenki te lanenog ulja, možda vam neće biti potrebne omega-3 masne kiseline kao dodatak prehrani. Omega-3 masne kiseline također se vežu za imunološki sustav i djeluju protuupalno, što je vrlo bitno kad pretjerujemo u hrani i alkoholnim pićima. Važne su i za zdravu kožu koja neće biti sklona pucanju i ljuštenju uslijed suhog i hladnog zraka. Važno je naglasiti da su to esencijalne masne kiseline pa moramo pronaći način kako ćemo ih konzumirati.
Dodatni suplementi za zimu
Oni koji će si priznati da se ne hrane baš zdravo, ne kreću se redovito, pretjeruju u grickalicama, slatkišima, alkoholu i drugoj hrani i pićima te su često boležljivi, razmislit će i o drugim dodacima prehrani.
Vitamin C
Kad se govori o virozama i prehladama, prvo nam na pamet pada vitamin C, esencijalni vitamin koji trebamo svaki dan unositi organizam. Razlog je taj što se ne skladišti u našem tijelu kao neki drugi vitamini, poput vitamina A topivog u mastima, pa se višak izlučuje urinom. Važan je za imunitet, lijepu i zdravu kožu, što dokazuju i brojni serumi za lice s vitaminom C koji su se probili na tržištu skincarea. Iako vitamin C ne može spriječiti zarazne bolesti koje dominiraju zimi, svakako njegova normalna količina u tijelu skraćuje vrijeme trajanja bolesti i ublažava simptome.
Cink
Još jedan esencijalni mineral koji je oslonac imunološkom sustavu jest cink, a simptomi njegovog manjka najčešće su krhki i lomljivi nokti i kosa, sklonost infekcijama i prehladama, smanjenje osjeta okusa i mirisa, umor, razdražljivost i niz drugih simptoma. Osobe koje ne konzumiraju meso, posebice vegani, također će razmisliti o uzimanju cinka kao dodatka prehrani. Pretjerani unos alkohola smanjit će apsorpciju cinka, a osobe koje uzimaju određene lijekove te starija populacija dobri su kandidati za ovaj suplement.
Probiotici
Probiotici su izvrsna pomoć kod blagdanskog prejedanja i posljedica poput nadutosti i konstipacije, ali i loše probave. Važno je odabrati kvalitetne probiotike, kao i ostale dodatke prehrani jer će to utjecati i na njihovu apsorpciju u organizmu. Probiotici su velika podrška imunitetu jer se naš imunitet stvara upravo u crijevima. Također će pomoći u smanjenju simptoma prehlade, a dobrim učinkom na crijeva lakše će se apsorbirati i ostali nutrijenti.
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Teško je sažeti njezino cjelokupno radno iskustvo i dosadašnje projekte, no nakon jednog pogleda na Zrinkin životopis, pitanje koje ostaje lebdjeti u mislima jest: “Kako je to sve stigla?”. Zrinka je svoje novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe potvrde i diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.