Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini, te se koristi prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje želučanih tegoba. Ovo blagotvorno voće, podrijetlom iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i koštice, a posebno sok i sirup ploda.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, natrij, klor i sumpor. Uz to, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.
Koštice su njezin najljekovitiji dio, i kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Koštice su bogate i masnoćama, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi, ovaj plod povoljno djeluje na rad crijeva i sprječava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sustav, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.
Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne sluznice. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluznice ždrijela, krajnika, dišnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih koštica liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neugodan zadah, dok sluz od koštica liječi opekline i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proljeva.
Čaj od ploda
Ovaj čaj blagotvorno djeluje na tegobe s disanjem, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
Priprema: Operite, očistite i prerežite plod na četiri dijela. Odstranite koštice i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio narežite na listiće i odmah ih stavite u litru vode kako ne bi promijenile boju. Lagano kuhajte 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima kroz dan.
Sirup za bronhitis
Narodni lijek protiv kašlja i upala dišnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko koštica.
Priprema: Izdrobite pet koštica dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzava smjesa, dodajte 15 g svježeg soka od trputca i 100 g meda od kadulje. Uzimajte po jednu žličicu tri puta na dan prije jela.
Sok za želudac
Probleme s probavom možete lako ukloniti sokom od dunja.
Priprema: Operite i sitno naribajte kilogram dunja, pa ih procijedite kroz gazu. Sok popijte odmah, jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.
Melem za opekline
Melem od koštica dunje može biti od pomoći za liječenje blažih opeklina i rana.
Priprema: Izdrobite 10 g dunjinih koštica, prelijte s 200 ml vode i pričekajte da se stvori sluzava tvar. Nanosite je na oboljeli dio tijela, izravno ili kao oblog.
Sir od dunja
Francuzi stoljećima rade sir od dunja koji je odlična kombinacija sa+ pečenim mesom, piletinom, pačetinom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može se uzimati i kao lijek za poboljšanje probave. Ne preporučuje se dijabetičarima i pretilim osobama.
Priprema: Dva kilograma dunja skuhati, zajedno s korom, dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, rezati na komadiće i propasirati. Izmjeriti dobivenu smjesu, i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i pol pirea od dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovno kuhati na umjerenoj temperaturi 45 minuta, uz neprestano miješanje. Odmah po kuhanju sir od dunja uliti u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice. Kada se ohladi, rezati ga na kocke, uvaljati u šećer u prahu, i staviti na tamno i suho mjesto da odstoji.
Zaslađivač
Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primjer, čajeve, te na taj način možete ublažiti brojne tegobe.
Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte, a kada se ohladi, ulijte ga u sterilizirane boce.
Preparat protiv bora i ispucanih usana
Za lice bez bora i lijepo njegovane usne narodna medicina preporučuje koštice dunje. Priprema losiona od koštica: Sitno nasjeckati 1 žličicu sjemenki, a zatim ih usitniti u mužaru i preliti s dvije žličice proključale vode. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucane usne i mjesta na licu s izraženim borama.
Priprema losiona od kore dunje: 200 g kora dunje držati dva tjedna u tri decilitra jače rakije. Nakon toga procijediti rakiju i uliti u tri bočice te hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati dijelove lica s borama dva puta dnevno.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock