Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Uz ogledalo u blagovaonici bit ćete umjereniji i birat ćete zdraviju hranu, jer vam se odraz dok se prejedate masnom hranom neće svidjeti.
Ako nemate mjesta za zrcalo, prije jela – fotografirajte obrok. Kad “proanalizirate” jelo na slici, još jednom ćete se osvrnuti na ono što jedete te ćete lakše uočiti da već treći put ovaj tjedan jedete tjesteninu u kaloričnom umaku.
Ugasite li uz to glazbu, više ćete se koncentrirati na jelo i pojesti da biste se zasitili, a ne prejeli. A unos hrane lakše je smanjiti uz brojanje zalogaja. Dobar trik je i posluživanje obroka na manjim tanjurima, jer ljudi tako automatski jedu i do 30 posto manje, pokazuje studija američkog Sveučilišta Cornell.
Osim veličine tanjura, važna je i boja. Naime, jedete li tjesteninu u bijelom umaku na tanjuru iste boje, pojest ćete previše. Ljudi su umjereniji kad se boja tanjura razlikuje od boje jela, pokazuje studija objavljena u časopisu “Journal of Consumer Research”. Korisni su i tanjuri s plavim obrubom, jer stvaraju dojam da su porcije veće.
Ako su vam grickalice jedna od najvećih slabosti, nemojte gledati tužne filmove. Sačuvajte ih za gledanje komedija, jer se uz tužne filmove pojede od 28 do 55 posto više kokica nego uz komedije, pokazuje studija objavljena u “Archives of Internal Medicine”.
Ljudi jedu 33 posto manje u plavoj sobi, pokazala je studija objavljena u časopisu “Contract”. Plava boja suzbija apetit, stoga jedite na plavom stolnjaku, u haljini plave boje… Izbjegavajte crvenu, žutu i narančastu – studije pokazuju da potiču prejedanje.
Ispred ogledala ljudi pojedu gotovo 35 posto manje, pokazuje studija američkog Sveučilišta u Floridi. Ogledalo vas prije svega podsjeća na to zašto pokušavate smršavjeti i motivira vas da se držite cilja.
Dok čokoladice i bombone bez omota ljudi nekontrolirano “trpaju”, zamotanih pojedu 30 posto manje, upozoravaju švicarski istraživači. Naime, odmatanje zahtijeva trud kojem ljudi nisu skloni, zbog čega nesvjesno jedu manje.
Ne spavate li dovoljno, vjerojatnije ćete jesti nezdravu hranu, pokazuje studija američkog Sveučilišta u Wisconsinu. Kad je ispitanicima bilo dopušteno spavati devet sati noću, jeli su normalno, a kad im je san ograničen na četiri sata, jeli su više masne i slatke hrane. Takva nas hrana, kad smo neispavani, privlači zato što daje brzi nalet energije.
Ljudi koji su žvakali žvakaću osam minuta nakon toga su jeli 19 posto manje od onih koji su žvakali samo minutu, pokazala je studija nizozemskog Sveučilišta Wageningen. Ovaj trik obuzdava glad, jer zavara mozak tako da misli da jedete.
Slušajući glazbu ljudi jedu više, pokazuje studija američkog Sveučilišta u Georgiji. U tišini je lakše koncentrirati se na jelo, a glazba vam može odvlačiti pažnju, zbog čega nesvjesno jedete brže i više. Istraživači Sveučilišta Brigham Young otkrili su da se uz zvuk žvakanja jede manje, jer ste svjesniji što radite, pa ćete lakše kontrolirati koliko ćete hrane pojesti, dok slušanje glazbe može prigušiti taj zvuk. Stoga ugasite glazbu i televizor te se koncentrirajte na obrok.
Aroma vanilije obuzdava žudnju za slatkim, pokazala je studija britanske bolnice St George’s hospital. Ispitanici koji su nosili flastere s mirisom vanilije jeli su najmanje slatkiša i izgubili su oko 2,2 kilograma, oni koji su nosili flastere s mirisom limuna 1,4, a ispitanici kontrolne skupine koji nisu nosili flastere izgubili su tek kilogram.
Pridajete li dok jedete pozornost zalogajima umjesto kalorijama, lakše ćete mršavjeti, otkrili su istraživači američkog Sveučilišta Brigham Young. Istraživači su podučili pretile ispitanike o računanju zalogaja, što podrazumijeva brojanje žvakanja i gutanja. Nakon tjedan dana zadali su im da smanje broj ukupnih zalogaja za 20 ili 30 posto po obroku. Do kraja mjeseca izgubili su u prosjeku kilogram i pol.
Lakše ćete mršavjeti pomirišete li jabuku, bananu ili metvicu. Dr. Alan R. Hirsch iz američke klinike Smell & Taste Treatment and Research Foundation testirao je 3000 volontera i otkrio da što su češće mirisali hranu, bili su manje gladni, manje su jeli i izgubili više kilograma, u prosjeku 13,5 kg u šest mjeseci. Mirisanjem hrane možete zavarati mozak da misli kako zapravo jede.
Kako biste smanjili veličinu porcije, uskladite boju stolnjaka i tanjura, zaključak je studije objavljene u časopisu “The Consumer Research”. Tako ćete si servirati manje hrane, jer se pritom stvara optička iluzija zbog koje imate osjećaj da je tanjur pred vama manji nego što jest.
Za isti efekt hranu možete poslužiti u manjem tanjuru koji ćete postaviti na veći, kažu neuroznanstvenici.
IZVOR: 24sata.hr