Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Kuhanje na previsokoj temperaturi
U želji za što bržim ručkom, većina će nas juhu kuhati na maksimumu. U tom slučaju meso bi moglo biti suho, a povrće prekuhano. Kako bi iz svih namirnica izvukli najbolje juhu je potrebno kuhati na nižoj temperaturi, odnosno krčkati.
Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tijekom procesa kuhanja na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.
Nedovoljno soli
Ništa nije toliko bitno kao pravi omjer soli. Dok kuhate juhu svakako je, s vremena na vrijeme, kušajte kako bi pogodili točnu količinu začina. Vjerujte svojim osjetilima radije nego li receptu.
I voda je dovoljna
Iako mnogi od nas u juhu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje juha može biti savršeno ukusna. Juhe napravljene samo od vode s pravim omjerom začina i soli mogu biti sjajne. Kako bi juhi pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim začinom kojeg neki stavljaju. Naime, pred kraj kuhanja dodajte malo kore parmezana za drugačiji okus.
Prekuhavanje povrća
Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebali izbjegavati.
Naime, povrću je potrebno puno manje kuhanja nego li mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno u juhu, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha.Odmah na početku možete staviti celer i luk te meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.
Neodgovarajući začini
Kako bi poboljšali okus juhe i dali joj drugačiju notu često znamo eksperimentirati sa začinima te pritom pretjerati. Premda su oni najbolji način na koji možemo poboljšati okus i izgled juhe pri odabiru treba paziti da se okusi dobro sljube.
Pokušajte sa svježe mljevenim paparom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za krem juhe su jogurt, kiselo vrhnje, a možete probati i s prženim bundevinim sjemenkama.
Izvor: LifeContent
Foto: Guliver/Getty images