
Recept za domaći džem od jagoda u fit verziji
Proljetni klasik nezaobilazan u doručku kojeg rado jedu sve generacije ne nezaobilazni džem od jagoda. Obožavamo jagode u svim mogućim oblicima, a ...
Svi smo već čuli da je doručak najvažniji obrok u danu – ipak, kad je u pitanju zdrav doručak, internet i društvene mreže pune su kontradiktornih informacija o tome što čini kvalitetan obrok za početak dana.
Što zapravo podrazumijeva zdrav doručak? Zobene pahuljice s voćem ili obrok bogat proteinima poput s jajima, sirom i šunkom? Treba li uz doručak piti kavu? Je li preskakanje doručka baš toliko nezdravo?
Sve su to pitanja na koja često nailazimo kad je u pitanju prvi obrok u danu, a nutricionisti su za portal Self objasnili koje su najčešće pogreške vezane za doručak.
Preskakanje doručka stvarno nije dobro, čak i ako niste gladni čim se probudite. Zašto? Vaše je tijelo iscrpilo višak šećera (glukoze) pohranjen u vašoj jetri i mišićima kako bi organizam funkcionirao dok spavate, tako da dok se probudite, zalihe su gotovo pa potrošene, kako smatra liječnica i dijetetičarka Thanh Nguyen. Vaše tijelo treba “gorivo”, i to što je prije moguće kako biste napunili te zalihe i opskrbili energijom koja vam je potrebna za vaš dan. Kad preskočite doručak, vaš će organizam htjeti nadoknaditi potrošeno pa ćete zato biti gladniji u ostatku dana.
Još jedna česta pogreška jest činjenica da mnogi jedu premalo za doručak – ako ste navikli pojesti granola pločicu, ili malu čašicu jogurta, to vjerojatno nije dovoljno da biste započeli dan na dobar način. Naravno, neki od nas jednostavno nisu gladni rano ujutro pa je i mali doručak bolji nego ništa. Ipak, Nguyen savjetuje sljedeće: “Ako vam se ujutro ne jede puno, isplanirajte “drugi” doručak nešto kasnije tijekom jutra. Primjerice, kada idete na posao, pripremite si sendvič s integralnim kruhom, jajima i povrćem.”
Kroasan, palačinke ili kruh s džemom mnogima su omiljene opcije za doručak. Ipak, liječnici upozoravaju da možda i nisu nabolje jer im nedostaje proteina, a pune su ugljikohidrata. “Proteini pružaju dugotrajniji izvor energije, sprječavaju nagle padove razine glukoze u krvi te pomažu da dulje ostanete siti i koncentrirani. Čak i ako ne dođe do naglog pada energije, veća je vjerojatnost da ćete osjećati glad ako ne unesete dovoljno proteina za doručak“, objašnjava Nguyen.
Iako su jaja, kroasani, zobene pahuljice i jogurt vjerojatno najpoznatije opcije za doručak, to ne znači da su jedine – Nguyen poručuje: “Ako imate ostatke od sinoćnje večere koji vam izgledaju primamljivo ujutro, ništa vas ne sprječava da ih podgrijete i pojedete za doručak. Zapamtite, potrebne nutrijente možete dobiti i iz hrane koja ne spada u klasičan meni za doručak”.
Koliko vam se puta dogodilo da jednostavno nemate potrebne namirnice u hladnjaku pa kada dođe vrijeme za doručak, jednostavno ga odlučite preskočiti? Ako znate da vam se ujutro žuri i da nemate vremena za osmišljati i pripremati doručak, razmislite o tome da ga pripremite večer prije. To može biti popularna overnight zobena kaša, ili se možete jednostavno pobrinuti za to da uvijek imate nešto kruga i jaja u hladnjaku.
FOTO: Pinterest