Ovim vježbama možete si u samo tri minute dnevno produljiti život
Svi znamo da su zdrava prehrana i redovito kretanje ključ kvalitetnog i dugog života. Ipak, u užurbanoj svakodnevici često ih pomalo zanemarujemo -...
I u tome se slažu stručnjaci
Voće se često prepoznaje kao zdrav međuobrok i s dobrim razlogom!
Raznolikost voća pruža širok spektar prirodnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, što omogućava uživanje u ukusnom voću uz istovremeno dobivanje brojnih nutritivnih prednosti.
Voćem se smatra širok spektar namirnica koje volimo zbog raznolikosti boja, okusa i tekstura. Slatke i sočne, kisele ili osvježavajuće, voće je nevjerojatan izvor zdravlja i vitalnosti. Bogato je prirodnim vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji mogu poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje.
Stručnjaci se slažu u tome koje je voće najzdravije, a mi vam donosimo popis:
Avokado je voće koje je bogato zdravim masnoćama i vlaknima, što ga čini izvrsnim izborom za održavanje zdravog srca i probave. Također je dobar izvor vitamina K i folne kiseline, koji su važni za održavanje zdravlja kostiju.
Može se rezati, mazati ili drobiti na tost, ali također je izvrstan dodatak kremastim smoothiesima, preljevima za salate i za još puno toga. Uz to što je ukusan, avokado je prepun zdravih masnoća, vlakana i antioksidansa. Istraživanje je pokazalo da avokado može pomoći u održavanju zdravog srca i imunološkog sustava.
Nova studija objavljena u Food & Function otkrila je da uživanje u svježim borovnicama dnevno može poboljšati cjelokupno zdravlje srca. Sadrže esencijalne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina K i mangana.
Jabuke su bogate vlaknima i korisnim polifenolima, a istraživanje pokazuje da mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i podržavanju zdravog srca. To je osvježavajuće voće koje je bogato vlaknima i vitaminom C te dobro djeluju na održavanju zdravog probavnog sustava i jačanju imunološkog sustava.
Pročitajte: Brzi ljetni desert: veganske palačinke s kokosovim jogurtom i šumskim voćem
Dr. Breanna Guan, neuropatska liječnica, maline naziva najboljim voćem za zdravlje kože i hormona. Kaže da su pune vitamina C te da mogu podržati proizvodnju kolagena i zaštititi kožu od starenja gašenjem slobodnih radikala i zaustavljanjem oksidativnog stresa i oštećenja.
Banane sa svojim visokim udjelom ugljikohidrata pružaju brz izvor energije. Također su bogate kalijem i dobre za zdravlje srca. Bananu često nazivaju prirodnom energetskom bombom zbog visokog udjela kalija koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita i podržava zdravlje mišića. Osim toga, bogata je vlaknima, vitaminima B6 i C, te je praktičan i ukusan izbor za brzi međuobrok ili dodatak smoothiesima.
Limun je izvrstan izbor za jačanje zdravlja i imuniteta, poznat je kao voće koje čisti, smanjuje upalu i pruža mnoge prednosti, uključujući i poticanje probave. Pomiješajte sok od limuna s toplom vodom i đumbirom kako biste spriječili sezonske bolesti, a također je izvrstan dodatak receptima s plodovima mora, salatama, tjesteninama i još mnogo toga.
Lubenica je osvježavajuće voće koje se sastoji uglavnom od vode, što je čini idealnom za hidrataciju u vrućim ljetnim danima.
Također je bogata likopenom, antioksidansom koji je povezan s smanjenim rizikom od određenih bolesti te voće koje sadrži visok postotak vode što je čini idealnom za ljetne dane.
Bogate vlaknima, samo nekoliko datulja, koje se obično poslužuju sušene, mogu vam pomoći da se dulje osjećate sitima, što ih čini odličnim međuobrokom koji također sadrži kalij, kalcij, magnezij, selen i više minerala.
“Jagode su izvrstan izvor vitamina C, osiguravaju mnoge druge vitamine i minerale, pa čak mogu pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi,” kaže Kacie Barnes, stručnjakinja. Jagode su sočno voće bogato antioksidansima, vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom. Osim što su ukusne, jagode imaju pozitivan učinak na zdravlje srca, regulaciju razine glukoze u krvi i poboljšanje pamćenja.
Trešnje su jedno od najzdravijih voća. Prepune su antioksidansa i protuupalnih spojeva. Dobar su izvor vlakana, kalija i vitamina C, a sadrže i druge vitamine i minerale. Trešnje također mogu pomoći kod upale jer se smatraju protuupalnom hranom.
Ovo tropsko voće nije uvijek najlakše narezati, ali zreli ananas je tako ukusan i sadrži mnoštvo zdravstvenih prednosti. S visokim udjelom vitamina C i mangana, ananas također sadrži vitamin B6, bakar, tiamin, folnu kiselinu i kalij, a ima malo masnoća.
Kupine su još jedna super zdrava bobica koju biste trebali jesti redovito. Imaju visoku razinu antocijana, antioksidansa, plus tone vitamina C, vitamina K, mangana i vlakana. Lako ih je jesti – samo ih operite i stavite u usta, a možete ih uvrstiti i u mnoge slatke recepte i torte.
Pročitajte: Koje je voće najbolje jesti za doručak?
Foto: Pexels, Dmitrii Ivanov iStock/Getty Images Plus via Getty Images