Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Vaš se mozak mijenja kako starite. Većina ljudi doživjet će neku vrstu kognitivnog oštećenja povezanog sa starenjem, a to je normalan proces. Međutim, u zdravlju mozga pomažu i određene namirnice.
No osim normalnog kognitivnog pada, neki će ljudi razviti ozbiljnije promjene i neurološke bolesti poput demencije ili Alzheimerove bolesti.
Iako mnogi čimbenici utječu na vaše kognitivno zdravlje kako starite, fokusiranje na vašu prehranu i jedenje najbolje hrane za zdravlje mozga jedan je od praktičnih načina na koji možete raditi na usporavanju stope kognitivnog pada i prevenciji bolesti.
Očuvanje zdravlja mozga nakon 50. godine života ključno je za održavanje kognitivnih funkcija i smanjenje rizika od raznih bolesti.
Ipak, postoje namirnice koje se smatraju korisnima za zdravlje mozga u kasnijim godinama.
Pročitajte: Šest moćnih međuobroka za održavanje energije i osjećaj sitosti
Borovnice su se pokazale kao jedna od najkorisnijih namirnica za zdravlje mozga. Ove živopisne bobice bogate su antioksidansima, spojevima koji štite mozak od oksidativnog stresa i upala, potencijalno usporavajući starenje mozga i jačajući njegove komunikacijske sposobnosti.
Također, u nedavnoj studiji objavljenoj u “American Journal of Clinical Nutrition”, sudionici koji su konzumirali dnevne doze praha divlje borovnice vidjeli su poboljšano pamćenje i brže kognitivno vrijeme reakcije.
Zdravstvene dobrobiti naranče sadrže vitamin C, koji je dobar za zdravlje mozga. Naranče i sok od naranče bogati su izvori flavonoida koji se povezuju sa smanjenjem upale i obnavljanjem stanične funkcije u mozgu.
Osim toga, naranče su izvor folata koji također mogu utjecati na rad mozga.
Tamna čokolada (s visokim postotkom kakaa) sadrži flavonole koji poboljšavaju protok krvi u mozgu. To može poboljšati kognitivne funkcije i koncentraciju.
Špinat, kelj i brokula su izvrsni izvori vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu i vitamin K. Ovi nutrijenti podržavaju funkciju mozga i smanjuju rizik od kognitivnog opadanja.
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima E, što pomaže u očuvanju zdravlja mozga i smanjenju upala. Izvješće časopisa “The Journal of Nutrition” kaže da antioksidansi u orasima mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog stresa i upala koje se tako često viđaju kod starijih osoba, a postojanje zdravih masnih kiselina u orasima također može biti od koristi za mozak koji stari.
Orasi također sadrže dobrobiti za zdravlje srca, što može pomoći i zdravlju mozga.
Losos sadrži omega-3 masne kiseline, polinezasićene masne kiseline koje se povezuju s brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući bolje zdravlje mozga i kognitivne funkcije. Prema izvješću objavljenom u časopisu “Cureus”, utvrđeno je da omega-3 poboljšavaju pamćenje i učenje.
Osim što je bogat omega-3 masnim kiselinama, losos sadrži i vitamin D—nutrijent koji može pomoći u kognitivnim sposobnostima i zdravlju mozga.
Špinat, kelj i brokula su izvrsni izvori vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu i vitamin K. Ovi nutrijenti podržavaju funkciju mozga i smanjuju rizik od kognitivnog opadanja.
Studija objavljena u časopisu “Neurology” čak je otkrila da je samo jedna porcija lisnatog povrća dnevno povezana sa sporijim kognitivnim padom povezanim sa starenjem.
Svježa su jaja ne samo ukusan i svestran izbor za obrok već su i vrijedna namirnica za zdravlje mozga.
Nacionalni institut za zdravlje objašnjava da je vašem tijelu potreban kolin za regulaciju vašeg raspoloženja i funkcije pamćenja, a studija iz 2021. objavljena u “Behavioral Neurology” otkrila je da povećana konzumacija kolina u prehrani smanjuje rizik od niske kognitivne funkcije kod starijih osoba.
Brokula je dobra na više načina, ali manje poznata dobrobit brokule jest činjenica da sadrži više od vaše dnevne vrijednosti vitamina K, koji je izravno povezan s boljim zdravljem mozga.
Avokado je bogat mononezasićenim mastima, posebno oleinskom kiselinom. Ove zdrave masnoće imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja krvnih žila, uključujući one u mozgu.
Vlakna u avokadu pomažu u regulaciji razine glukoze u krvi, što može utjecati na koncentraciju i kognitivne funkcije.
Pročitajte: Osam načina za kuhanje zdravijih obroka ove jeseni
Foto: Pexels, Roxiller iStock/Getty Images Plus via Getty Images