
6 mitova o zdravom kuhanju koje trebate zaboraviti
Informacije su nam dostupnije nego ikad prije te praktički sve možemo pronaći na internetu i dobiti traženu informaciju u manje od pet minuta. Među...
Jogurt – Čaša nemasnog jogurta na dan sadrži oko 450 miligrama kalcija, a to je oko 42 posto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija.
Tvrdi sirevi – Odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoća, pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti.
Sojino brašno – Kao i tofu, na primjer, odličan je izvor kalcija. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcija, pa čak i ako niste vegetarijanac, nije naodmet razmisliti o tome da meso ponekad zamijenite tom namirnicom.
Sušeno voće – Najbolji izbor su smokve i datulje prema mišljenju Sandre Marić Bulat. Među sjemenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcija u organizmu korisno kombinirati sve orašaste plodove.
Riba – Od sve morske ribe, kao najbolji izbor ističu se srdele, koje možemo jesti i s kostima (papaline ili one iz konzerve), kojima dobivamo dodatnu dozu kalcija.
IZVOR: 24sata.hr