Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Znate li da postoje namirnice koje mogu očistiti organizam od brojnih zagađivača čovjekove okoline? Svakoga dana popijte svježe ocijeđeni sok od dva limuna ili pojedite dva kivija. Jedite bijeli i crveni kupus, kelj, korabu i cvjetaču.
KIVI, LIMUN, GREJPFRUT I MANDARINA
Zbog bogatstva vitamina C, nezaobilazne su namirnice u borbi protiv otrova. Vitamin C se, naime, vezuje za etanol i benzen, ali i za druge derivate dima od cigareta, pa čak i za određene pesticide. Vitamin C ih pretvara u topive soli, koji se urinom izbacuju iz organizma. Stoga stručnjaci preporučuju da svakoga dana popijete svježe ocijeđeni sok od dva limuna ili da pojedete dva kivija.
BIJELI I CRVENI KUPUS, KELJ, KORABA I CVJETAČA
Štite pluća jer su bogat izvor sulforafana, a najviše ga ima u klicama brokule. Ova dragocjena tvar pomaže i jetri da se oslobodi toksina. Nažalost, njezina blagotvorna svojstva po ljudsko zdravlje slabe ukoliko je povrće izloženo dugotrajnoj termičkoj obradi. Stoga je najbolje da kupusnjače pripremate na pari ili ih jedete svježe, u salati, u kombinaciji s pikantnim povrćem, kao što su rotkva, repa ili rukola. Naime, one sadrže enzim mirosinazu, koji jača učinkovitost sulforafana.
ZELENI ČAJ MOĆNI ANTIOKSIDANS
Jeste li znali da je najmoćniji kada je u obliku praha? Tada zeleni čaj sadrži najviše epigalokatehin galata, tvari koja jača obrambeni sustav tkiva i u stanju je udesetostručiti sposobnost proteina glutahiona da otkloni toksične tvari iz organizma. Zato stručnjaci preporučuju četiri šalice zelenog čaja na dan.
Izvor: novosti.rs