Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u zagrebačkom kvartu Prečko šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji,...
Postoje namirnice koje usporavaju vašu aktivnost zbog nedostatka vlakana, visoke razine masnoće ili jer sadrže druge hranjive tvari koje mogu blokirati normalne probavne procese.
Zatvor se događa kad imate rijetke pokrete crijeva ili poteškoće s pražnjenjem stolice.
Osoba sa zatvorom može imati manje od tri stolice tjedno te imati problema s pražnjenjem stolice. Zatvor može biti popraćen simptomima poput nadutosti, bolova u želucu ili nelagode… To može biti kronično stanje koje zahtijeva liječničku pomoć ili privremeni problem uzrokovan određenim čimbenicima, kao što je konzumiranje hrane koja uzrokuje zatvor. Izuzimajući bilo kakva medicinska stanja, postoje četiri uobičajena razloga zbog kojih biste mogli imati zatvor, a njih donosimo u nastavku.
Pročitajte: Ova vrsta prehrane jedna je od najboljih za zdravlje srca, potvrdila je studija
Dehidracija: Pijenje dovoljno tekućine važno je za učinkovitiji rad vlakana u vašem probavnom traktu, a nedovoljno pijenje tekućine može uzrokovati zatvor.
Nedostatak tjelovježbe: Nedostatak tjelesne aktivnosti ili produljena razdoblja sjedenja mogu usporiti probavni sustav i doprinijeti zatvoru. S druge strane, redovita tjelovježba pomaže stimulirati rad crijeva.
Povećani unos vlakana: Povećanje unosa vlakana jedući više voća, povrća i cjelovitih žitarica je sjajno, ali budite sigurni da polako povećavate i pijete puno tekućine kako biste izbjegli zatvor.
Konzumacija hrane koja uzrokuje zatvor: Mnoge namirnice mogu uzrokovati zatvor zbog visokog udjela masti ili malo vlakana.
Međutim, ispostavilo se da određena hrana može biti krivac za vašu usporenu probavu, stoga pripazite u kojim količinama je konzumirate.
Mliječni proizvodi mogu pridonijeti konstipaciji, posebno kod osoba s intolerancijom na mliječne proizvode. Iako su podaci o odraslima ograničeni, sve više dokaza ukazuje na povezanost između intolerancije na laktozu i zatvora kod djece.
Istraživanje prehrambenih alternativa, to jest odabir opcija bez mliječnih proizvoda kao što su laneno, zobeno, bademovo ili kokosovo mlijeko, može se pokazati korisnim u upravljanju simptomima zatvora i poticanju redovitog pražnjenja crijeva održavajući probavni komfor.
Slano hrskanje može biti ukusno, ali vjerojatno neće pomoći vašoj probavi ako se borite sa zatvorom. Sol prilično dehidrira, povlači vodu iz gastrointestinalnog trakta i dodatno usporava kretanje vašeg probavnog procesa. Ako ipak odaberete slanu hranu, svakako pijte puno vode i uravnotežite je hranom s niskim udjelom natrija tijekom dana.
Crveno meso često ima visok udio masnoće, ne sadrži vlakna i može biti začinjeno solju. “Prehrana bogata crvenim mesom povezana je sa zatvorom. Hrana životinjskog podrijetla poput crvenog mesa nema vlakna. Crveno meso je također bogato mastima, što vam pomaže da se osjećate siti ostavljajući manje mjesta za voće, povrće i cjelovite žitarice bogate vlaknima”, kaže registrirana dijetetičarka Lindsay Ducharme RD, CSR, LDN.
Čokolada itekako može biti krivac za zatvor. Naime, u jednoj studiji koja je provedena u Njemačkoj, čokolada se najviše spominjala kao potencijalni uzrok zatvora. To je zbog visokog udjela masti u čokoladi, što može usporiti probavu, usporavajući kretanje hrane kroz vaš gastrointestinalni trakt.
Bez puno vlakana, bijeli kruh i slični proizvodi napravljeni od rafiniranog brašna mogu pridonijeti zatvoru. Ovi proizvodi također mogu dehidrirati zbog dodanog sadržaja natrija i šećera. Dakle, svi proizvodi od tijesta od bijelog kruha, poput kolačića, peciva, kruha i krafni, mogu biti krivci za lošu probavu, a samim time i zatvor.
Alkohol je piće koje može uzrokovati zatvor jer dehidrira organizam i vaša crijeva trebaju vodu za lakši rad.
Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini
Foto: Pexels