Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Bez obzira na uzrok, želudac ponekad jednostavno treba predah od “opterećenja”. U tim slučajevima, posegnite za ovim namirnicama koje će ga umiriti.
Menta
Čaj od mente će smanjiti grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želuca, ali vas i dovesti u opasnost od žgaravice (ako ste skloni žgaravici, želudac radije umirite nježnim čajem od kamilice). Izbjegavajte žvakaće gume od mentola bez šećera jer umjetna sladila mogu izazvati nadutost, vjetrove i podrigivanje.
Jabučni ocat
Jabučni ocat umirit će vaš želudac kad se izvor grčenja nalazi u manjku želučane kiseline. Jabučni ocat uz to sadrži i dosta hranjivih tvari poput vitamina B i C koje će dodatno unaprijediti stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak okus octa, pomiješajte ga s malo vode i meda.
Riža
Bijela riža je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta škroba, i ojačava želučanu ovojnicu. Rižu je dobro uvijek jesti, a posebno u trenucima kada patite od diareja uzrokovanih nekim tipom trbušnog virusa.
Đumbir
Želite li smanjiti osjećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – posegnite za đumbirom. Ova korjenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju te neugodne posljedice. Sve što morate napraviti jest preliti vruću vodu preko kriški svježeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako ispiti tekućinu.
Banane
Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od proljeva jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti vašu stolicu. Uz to se lagano guli i jede, te predstavlja bogat izvor kalija koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti.
Tost
Morate jesti čak i kada imate želučanih tegoba. Osjetljivom organu tada će najbolje odgovarati dobro tostirana kriška kruha, koja će spriječiti daljnje grčeve i bolove.
Koromač
Koromač je povrće bogato antioksidansima koji blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog tijela. Poznat je i po svojim karakteristikama koje sprječavaju nadutost i vjetrove, kao i unaprjeđivač izbacivanja toksina iz tijela. Svaki dan pojedite pola čajne žličice njegovih koštica, ili nešto nasjeckanog svježeg korijena.
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr