Namirnice koje zbilja morate jesti svaki dan!

by | 2 studenoga, 2015

Začini nisu samo dodatak jelima, oni su također neprocjenjiv lijek za naš organizam. Neke začine možete doslovno uzgajati na svom balkonu jer se lako prilagođavaju vremenskim uvjetima i nisu zahtjevni. U nastavku pročitajte koje su začinske biljke vaš saveznik u borbi protiv bolesti.

Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Uz to, bosiljak je odličan izvor željeza i vitamina A. Dodajte ga netom nasjeckanog u salate po želji i tjesteninu.

Kadulja
Magična kadulja nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listiće kadulje i radite od njih čaj kojim možete ublažiti tegobe uzrokovane osjetljivim zubnim mesom, upaljenim grlom ili bolnim sinusima.

Dodajte svježe listiće kadulje u umak kojim ćete preliti omiljeni mesni odrezak. Samo budite oprezni s količinom jer ovaj začin ima intenzivni okus i miris.

Korijander
Potiče izbacivanje teških metala iz tijela i pomaže jetri u tom procesu. Čisti kožu, ublažava kožne upale i želučane tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečenja i smoothieje, a možete i napraviti napitak od suhih sjemenki. Jednostavno ih prelijte vrelom vodom i pustite da odstoje 10 minuta.

Crveni zdravac
Povećava imunološki odgovor tijela i njegovu sposobnost da se regenerira te unosi kisik u stanice. Čaj od crvenog zdravca često piju osobe koje su primale kemoterapiju. Osušite cvjetove i 8 grama prelijte s 2 dcl vrele vode. Pustite da odstoji 20 minuta i popijte nezaslađeni napitak.

Matičnjak
U našim krajevima često se prije spavanja pije čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno djeluje na organizam i živčani sustav.

Međutim, sitno nasjeckane svježe listove matičnjaka možete dodati u voćne salate ili pak tijesto za kekse i muffine. Matičnjak pomaže u liječenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.

Peršin
Za uzgajanje peršina trebat će vam mali improvizirani vrt na terasi ili balkonu. Ovaj začin odličan je za imunološki sustav, pomaže u odstranjivanju viška tekućina iz tijela, liječi živčani sustav i jača kosti. Također je sjajan osvježivač daha.

Koristite ga svježeg u juhama, rižotima, umacima, varivima, salatama i faširancima. Ubacite ga u jela 5 minuta prije kraja kuhanja jer tijekom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta ljekovitih svojstava.

Ružmarin
Sadrži kafeinsku i ružmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s ljekovitim djelovanjem i odličan je izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno tlo pa ga možete saditi u teglicama i držati na svom balkonu bez straha.

Sjajno se slaže s mesnim jelima pa ga možete dodavati u sva pečenja a bit će odličan dodatak pečenom ‘teškom’ povrću poput krumpira ili batata.

Menta
Ima anestetička svojstva i pruža osjećaj hlađena. U sebi ima nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njezino najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno djeluje na probavu, ublažava nadutost, grčeve, žgaravicu i zatvor. Ovo je jedan od najsvestranijih začina.

Uvijek je sadite u zasebnoj teglici odvojeno od drugih biljaka jer je dosta ‘nametljiva’ i invazivna te brzo raste. Dodajte ju u voćne salate, pospite njome sladoled, ubacite ju u smoothieje ili napitke. Listiće možete osušiti i od njih raditi čaj.

Izvor: LifeContent
Foto: Guliver/Getty images