Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u zagrebačkom kvartu Prečko šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji,...
Kad ljudi razmišljaju o hidraciji, često se usredotočuju na pića kao što su voda, čaj, kava…
No tijelo zapravo dobiva značajnu količinu hidracije iz hrane koju konzumirate jer hrana bogata vodom može pružiti dodatnu hidraciju.
Prema preporukama, žene bi trebale unijeti ukupno 2,7 litara (oko 11 šalica) vode svakodnevno, dok bi muškarci trebali težiti tome da unesu 3,7 litara (oko 16 šalica) ukupne vode dnevno. Važno je napomenuti da “ukupna voda” ne mora dolaziti samo iz pića, već može biti i rezultat konzumacije hrane.
Stručnjakinja Roxane Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, registrirana dijetetičarka i nutricionistica u Miamiju, Floridi, naglašava važnost voća i povrća u zadovoljavanju potreba za hidracijom.
Voće i povrće sadrže značajne količine vode i može biti izvrsni saveznik u održavanju hidracije organizma.
Kako bi se povećao unos hidratantne hrane, Ehsani preporučuje uključivanje voća i povrća u svaki obrok. Na primjer, za doručak možete jesti voće poput bobičastog voća ili bananu, a ako preferirate slani doručak, možete dodati rajčice, lisnato povrće, paprike i gljive na tost s avokadom i jajima.
Kao međuobrok, umjesto nezdravih grickalica, mogu se konzumirati komadići voća sa šakom orašastih plodova ili voće s jogurtom.
Za večeru, preporučuje se da vam barem polovica tanjura bude ispunjena povrćem. Umjesto da jedete komad ili dva brokule uz glavni obrok poput tjestenine, riže ili odreska, koristite pripremljenu salatu ili smrznuto povrće koje se brzo može pripremiti u mikrovalnoj.
Ove jednostavne promjene u prehrambenim navikama mogu vam pomoći u povećanju unosa vode iz hrane, što pridonosi boljoj hidraciji tijela. Voće i povrće, osim hidracije, pruža i važne nutrijente i vlakna te čini njihovu konzumaciju korisnom za opće zdravlje.
Stoga, preporučuje se da ljudi uključe raznoliko voće i povrće u svoje obroke kako bi osigurali odgovarajuću razinu hidracije i dobrobit svog organizma.
Iceberg salata je vrsta salate koja se često koristi u mnogim jelima zbog svog hrskavog i osvježavajućeg okusa. Osim toga, bogata je vodom, što pruža hidratantni učinak, niskokalorična je (sa samo deset kalorija po šalici) te može biti izvor vitamina A i C.
Kod pripreme, preporučuje se dobro oprati i ocijediti listove da bi se uklonila višak vlage i osigurala svježina.
Krastavci sadrže oko 95 % vode, a prepuni su kalija, koji može pomoći u sprječavanju moždanog udara. Isto tako, sadrže protuupalnu tvar, fisetin, koja potiče zdravlje mozga, kako kaže Ilyse Schapiro, registrirana nutricionistica.
To je svježe i sočno povrće koje možete koristiti u raznim jelima i salatama. Krastavci su izvrsni izvor hidracije zbog visokog sadržaja vode, što ih čini idealnim za unos tijekom toplih ljetnih mjeseci. Osim toga, bogati su vlaknima, vitaminima (kao što su vitamin K i C) te mineralima poput kalija i magnezija. Ovi nutrijenti pridonose zdravlju srca, potiču probavu i podržavaju imunološki sustav.
S udjelom vode od 95 %, tikvice su visoko rangirane na popisu visokohidratantnih namirnica. Budući da ima malo kalorija (jedna mala tikvica ima samo 20 kalorija!), savršena su zamjena za tjesteninu.
Pročitajte: Barbie tjestenina posljednji je hit na TikToku. Naravno, imamo recept
Celer je hrskavo i osvježavajuće povrće koje je također odličan izbor za hidraciju. Sastoji se većinom od vode, što znači da je niskokaloričan i bogat vodom, čineći ga idealnim za održavanje hidracije organizma.
Oko 95 % celera čini voda, što ga čini jednim od najhidratantnijih vrsta povrća dostupnih na tržištu. Osim hidracije, celer također ima brojne druge zdravstvene prednosti. Bogat je vlaknima, vitaminima (poput vitamina K i C) i mineralima (uključujući i kalij), što može doprinijeti zdravlju srca, podržati probavu i jačati imunološki sustav.
S udjelom vode od gotovo 95 %, rajčice su savršena namirnica koju možete uklopiti u svaki obrok te prepune hranjivih tvari. One su bogat izvor likopena, karotenoida poznatog po svojim učincima u borbi protiv raka, kalija i vitamina A i C.
Zahvaljujući tom visokom udjelu vode, rajčica ima vrlo nisku kaloričnu vrijednost, što je čini idealnom za one koji žele održavati uravnoteženu prehranu ili kontrolirati tjelesnu težinu.
Ovo korijensko povrće sastoji se od 95 % vode.
“Rotkvice su poznate po svom učinku hlađenja. Prirodna toplina ili ljutkast okus rotkvice djeluje na tijelo i pomaže u ublažavanju viška topline u tijelu”, kaže Rebecca Scritchfield, autorica knjige Body Kindness. Dodaje da su također odličan izvor vitamina C, fosfora i cinka, ključnih minerala i antioksidansa koji štite stanice i hrane tkiva.
Pročitajte: Pet namirnica koje dokazano produžuju život i štite od bolesti
S udjelom vode od oko 92 %, patlidžani su hidratantna namirnica koja je također niskokalorična i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Također su izvor bakra, vitamina B, mangana, vitamina K i kalija, hranjivih tvari koje podržavaju zdrav metabolički, imunološki i kardiovaskularni sustav, prema stručnjakinji.
Lubenica je sočno i osvježavajuće voće koje je poznato po visokom sadržaju vode, što je čini izvrsnim izborom za hidraciju tijela. Sastoji se od oko 92 % vode, što je čini jednim od najhidratantnijih vrsta voća. Osim toga, puna je hranjivih tvari poput vitamina A, B6 i C, kao i likopena i antioksidansa. Možete je jesti, ali i upotrijebiti za izradu sladoleda ili aromatizaciju vode.
Cvjetača je niskokalorična i bogata vodom, što je čini dobrom opcijom za hidraciju organizma.
Sastoji se od oko 92 % vode, što znači da ima sličan učinak na hidraciju kao i ostalo vodeno povrće poput krastavca i lubenice. Cvjetača je bogata vlaknima, vitaminima C, K i B6 te mineralima poput kalija i folata. Ovi nutrijenti pružaju podršku zdravlju srca, potiču probavu i jačaju imunološki sustav.
Grejp sadrži 92 % vode, što ga čini jednim od najhidratantnijih vrsta voća. Također ima malo kalorija, ali je bogat hranjivim tvarima: vitaminima A i C te je izvor snažnih antioksidansa koji mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava. Redovita konzumacija grejpa može pružiti brojne zdravstvene prednosti i doprinijeti vašem općem blagostanju, ali je ipak bitno pripaziti kod količina koje unosite, kao i kod svake druge vrste hrane.
Pročitajte: 15 senzacionalnih ljetnih salata koje će vas zasititi, ali i osvježiti
Foto: Pexels, Margaryta Basarab iStock/Getty Images Plus via Getty Images