Napolitanka

by | 28 rujna, 2013

Sastojci:

  • 1,3 l mlijeka
  • 400 g šlaga
  • 15 žlica šećera
  • 200 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
  • 200 g mljevenih napolitanki od čokolade
  • 200 g mljevenih plazma keksa
  • 100 g pečenih, mljevenih lješnjaka
  • 300 g višanja
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 4 vrećice želatine

Priprema:

1. Razmutiti želatinu sa 2 dl vode. U odgovarajuću posudu uliti 1 l mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Potom skinuti sa štednjaka i umiješati rastopljenu želatinu, te ostaviti da se smjesa ohladi.
2. Posebno umutiti šlag sa 3 dl hladnog mlijeka. U ohlađeno mlijeko dodati pripremljeni šlag, pa mutiti mikserom dok se ne dobije kompaktna smjesa.
3. Pripremljenu smjesu podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati mljevene plazma kekse i lješnjake pa pažljivo promiješati. U drugi dio dodati mljevene napolitanke od lješnjaka, a u treći dio mljevene napolitanke od čokolade.

Završni postupak:

1. U okrugao kalup za tortu uliti kremu s plazma keksima i lješnjacima, pa prekriti ocijeđenim višnjama.
2. Preko višanja nanijeti drugu kremu s napolitankama od lješnjaka i opet prekriti višnjama.
3. Zatim nanijeti treću kremu s čokoladnim napolitankama i staviti u hladnjak da se stegne.
4. Posebno umutiti slatko vrhnje pa premazati ohlađenu tortu i ukrasiti je višnjama.

Izvor: Dobra hrana