Ako volite jesti banana kruh, onda će vam se sigurno svidjeti i kruh od tikvica i banana zajedno. Ovakav kruh idealan je za one koji ne podnose gluten, a i lako se priprema.
Peciva napravljena od povrća izazivaju negativne reakcije mnogih skeptika. No, registrirana dijetetičarka Maya Feller, kreirala je recept za kruh od tikvica kako bi dokazali da skepticima da i ovakva varijanta kruha može biti itekako ukusna.
Naime, komadići tikvica omogućuju kruhu da zadrži vlagu tijekom cijelog procesa pečenja. Osim toga, ovo povrće je bogato antioksidansima, poput vitamina A i vitamina C. Uz to je i hidratizirajuće i relativno puno vlakana, što je dobro za probavu i zdrava crijeva. Iako same tikvice pružaju niz hranjivih sastojaka, ovaj se kruh dodatno može poboljšati organskim povrćem u prahu, no to sve ovisi o vašim preferancijama.
Kruh od tikvica
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 šalica biljnog mlijeka po vašem izboru
- 2 prezrele banane, pire
- 1 velika naribana tikvica
- ⅓ šalice maslinovog ulja
- 1 žličica ekstrakta badema
- 3 šalice mješavine brašna bez glutena po vašem izboru
- 3 žlice praha organskog povrća (opcionalno)
Priprema: Zagrijte pećnicu na 177 °C i namastite protvan dimenzija 23 x 30 centimetara. U velikoj zdjeli izmiješajte jaja, nemasno mlijeko, tikvice i banane u pire. Dodajte maslinovo ulje i ekstrakt badema. Umutite to u brašno i dodajte organsko povrće (ako ga stavljatr i izbjegavajte pretjerano miješanje). Ulijte tijesto u posudu za pečenje. Pecite 35 do 40 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz kruha. Ovaj kruh od tikvica prepun je hranjivih sastojaka i fantastičan je za bilo koje doba godine, kako piše Mind Body Green.