Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Naranča je zimsko voće okruglog oblika i narančaste boje popularno zbog svoje prirodne slatkoće i vitamina C, a ima puno više prednosti nego što mislite!
One su vrsta zdravih, niskokaloričnih, vrlo hranjivih agruma. Kao dio zdrave i raznolike prehrane, naranče pridonose snažnoj, čistoj koži i mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti. Naranče su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, a upravo taj vitamin ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i poboljšava otpornost organizma na infekcije. Također, vitamin C važan je za sintezu kolagena, što pridonosi zdravlju kože.
Sadrže i razne antioksidanse, uključujući flavonoide, koji imaju sposobnost neutralizacije slobodnih radikala. Ovo svojstvo pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, čime se smanjuje rizik od upalnih bolesti i starenja.
Ono što je još zanimljivo jest činjenica da naranče ne sadrže natrij. S druge strane, šalica soka od naranče može povećati dnevni unos kalija za 14 %, a održavanje niskog unosa natrija ključno je za snižavanje krvnog tlaka.
Međutim, povećanje unosa kalija može biti jednako važno za smanjenje rizika od visokog krvnog tlaka jer može pomoći u opuštanju i otvaranju krvnih žila. Prema Uredu za dodatke prehrani (ODS), povećanje unosa kalija može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i moždanog udara.
Kalij je mineral koji podržava ravnotežu elektrolita u tijelu, pomaže u regulaciji krvnog tlaka te podržava funkciju srca i mišića.
Naranče sadrže i vlakna koja su pretežno topiva, što znači da mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Također, vlakna podržavaju zdravu probavu, sprječavaju zatvor i potiču redovito pražnjenje crijeva.
Antioksidansi u narančama imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, izvrstan su izvor vode i pomažu u hidraciji organizma. Dobra hidracija ključna je za održavanje zdrave kože, funkcije organa i općeg zdravlja. Vitamin C također ima ulogu u smanjenju razine stresa i poboljšava raspoloženje.
Osim što štiti zdravlje srca, redovita konzumacija naranči i drugog citrusnog voća može pomoći u smanjenju rizika od drugih zdravstvenih stanja, uključujući određene vrste raka i dijabetesa.
Studije pokazuju da prehrana bogata agrumima može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući rak pluća, rak usta, rak želuca, kako piše Healthline.com.
Sastojci:
2 naranče (sok)
1 žličica svježe naribanog đumbira
1 žlica meda
Topla voda
Upute:
Pomiješajte sok od naranče, svježe naribani đumbir i med. Dodajte toplu vodu prema želji. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne spoje. Poslužite toplo.
Sastojci:
3 naranče (oguljene i narezane)
2 šalice kuhane i narezane cikle
1/2 šalice feta sira (izmrvljenog)
1/4 šalice nasjeckanog peršina
Maslinovo ulje, ocat, sol i papar po ukusu
Upute:
Pomiješajte naranče, ciklu, feta sir i peršin u zdjeli. Napravite preljev od maslinovog ulja, octa, soli i papra. Preljevom prelijte salatu prije posluživanja.
Sastojci:
2 naranče (oguljene i narezane na kriške)
2 banane
1 šalica grčkog jogurta
1 šalica leda
1 žlica meda (po želji)
Upute:
Stavite naranče, banane, grčki jogurt i led u blender. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu. Po potrebi dodajte med za sladak okus. Poslužite odmah kao osvježavajući smoothie.
Foto: Pexels