Mandarine su vrlo ukusno voće, i malo tko ih ne voli. Osvježavajuće su ugodnog mirisa i okusa, i bogate su vitaminom C. Ovo citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, poboljšava probavu, te pomaže prilikom mršavljenja…
Meso ploda mandarine sadrži šećer i bogato je vitaminom C, zbog čega je odlična prevencija protiv stresa i prehlade, kao i beta-karoten koji se sintetizira u vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu. Obiluje biljnim vlaknima, koja su izuzetno dobra za probavu. Mandarine su, također, bogate pektinom, i sadrže ga u većoj količini nego jabuke, a u kori sadrži eterična ulja. U mandarinama ima i folne kiseline, kalija, željeza, magnezija, vitamina B1, B2 i B3 i vlakana koji su neophodni za uravnoteženu probavu. Mandarine su idealno voće za one koji žele smršavjeti, jer 100 grama ovog voća sadrži samo 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomaže i u borbi protiv strija i celulita.
Mandarine je poželjno čuvati na sobnoj temperaturi, a rok trajanja im je oko sedam dana. Za razliku od drugog citrusnog voća, od mandarina se rijetko radi sok i najčešće se konzumira svježa. Od mandarina se može raditi i džem, kompot, kao i kolači i torte. Ako kora mandarine nije prskana, možete je osušiti i dodavati u kolače ili kompote.
Smanjuju rizik od raka
Velika koncentracija antioksidansa u kori mandarine svrstavaju ovo voće među snažne borce protiv kancerogenih bolesti, osobito od raka jetre. Naime, znanstvenici na Sveučilištu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 sudionika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, i na kraju nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 sudionika koji nisu pili napitak od mandarine, njih 8,9 posto razvilo je rak jetre.
Dobar izvor vitamina C
Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primjer, u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par „krađom“ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu u sprječavanju ove lančane reakcije i zaustavljaju oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.
Pomažu u procesu mršavljenja
Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovito uzimanje vlakana pomaže da duže osjećate sitost. Općenito, djeca i odrasli trebaju uzimati oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzet i više, ovisno o količini kalorija koje konzumirate. Na primjer, muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine, zadovoljit će ovu dnevnu potrebu s užitkom.