Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Takozvani “starter”, poznat i kao divlji kvasac, zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode, a dodajete ga brašnu i drugim sastojcima kada poželite napraviti kruh, pecivo ili nešto treće.
Osnovni recept:
1. dan: Pomiješajte 100 grama brašna sa 100 mililitara mlake vode u dubokoj posudi i prekrijte tanjurom ili krpom. Stavite na toplo.
2. dan: Dodajte 50 grama brašna i 50 mililitara mlake vode, dobro promiješajte i vratite na toplo mjesto.
3. dan: Ponovite postupak.
4. dan: Ponovite postupak.
5. dan: Ponovite postupak.
Šestog dana smjesu premjestite u hladnjak i možete je početi koristiti.
Recept s jabukom:
Potrebni su vam:
Jedna jabuka
500 g oštrog brašna (+ 250 g oštrog brašna)
350 ml vode (+ 170 ml vode)
Recept:
1. Jabuku naribajte s korom, dodajte 500 grama brašna i 350 mililitara vode. Sve pomiješajte i stavite u staklenku te je dobro zatvorite.
2. Nakon tri dana polovicu smjese bacite, a ostatak prebacite u zdjelu te joj dodajte još 250 grama oštrog brašna i 170 mililitara vode. Smjesu vratite u staklenku i zatvorite je.
3. Kad se nakon nekoliko dana pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.
Kada poželite iskoristiti starter za izradu kruha, odvojite 250 grama smjese. U preostalu smjesu dodajte brašna i vode prema potrebi kako bi smjesa uvijek bila podjednako rijetka.