Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Nutricionistima je čips jedna od namirnica koje će prve spomenuti da dovode do debljanja, no evo jednog kompromisa koji će zadovoljiti vašu ovisnost
Cjelovite žitarice, povrće i voće. Sve znate. No katkad je teško odoljeti nekoj od namirnica iz “slatke ladice”, no s čipsom mnogi imaju problema jer prema njemu praktički stvore određenu ovisnost.
No, učestala konzumacija čipsa, osim povećanja tjelesne težine, čini vas nadutima, narušavaju vam kvalitetan san, i krivci su za vaše glavobolje. Ako se niste spremni u potpunosti se odreći svoje najdraže grickalice, počnite je raditi sami!
Čips od krumpira izrađuje se od tri jednostavna sastojka: narezani krumpir, ulje i sol. Dio problema čipseva iz trgovine je vrsta ulja koje se koristi. Ulja s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina koja se koriste za prženje čipsa – uključujući suncokretovo i kukuruzno ulje – povezana su s poticanjem upala, posebno kad nisu uravnotežena s protuupalnim omega-3 masnim kiselinama.
Prženje je također nešto što biste trebali izbjegavati jer se pokazalo da kuhanje škrobne hrane na vrlo visokim temperaturama pokreće stvaranje akrilamida, kemikalije povezane sa starenjem i povećanim rizikom od raka.
Za zdraviju verziju tanko narežite krumpir s korom, lagano prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili uljem avokada, zajedno s malo morske soli i crnog papra, i pecite na limu za pečenje na 180 °C.
Foto: Roman Debree/Shutterstock