Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
U obilju svih jela, recepata i kombinacija koje postoje trenutačno, nažalost, često zaboravimo na ona jela koja su kuhale naše mame i bake, no mi smo tu da vas prisjetimo.
Ako ste se zaželjeli variva „na žlicu“, sa sezonskim povrćem i namirnicama koje vrlo vjerojatno imate u svojoj kuhinji, došli ste na pravo mjesto. Sigurni smo da ste ih već učili raditi po obiteljskim receptima, no donosimo nekoliko u nastavku kako bi vam poslužili kao inspiracija za ručak.
Chili tikvice na žlicu
Sastojci:
500 g kuhanog crvenoga graha
2 srednje tikvice
1 veća žuta paprika
4 rajčice
1 veći luk
2 češnja češnjaka
1-2 suhe chili papričice ili svježa ljuta papričica
peršinov list
lovorov list
1 žličica mljevene paprike
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kad malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte nasjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te chili papričicu. Posolite, popaprite te dodajte mljevenu papriku.
Varivo od leće i krumpira
Sastojci:
300 g leće
2 velike mrkve
1 glavica luka 2 češnja češnjaka
2 krumpira
300 ml povrtnog temeljca
sol, papar
ulje
Priprema:
Sat prije pripreme (ili večer prije) namočite leću. Stavite je kuhati u slanu vodu. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na ulju. Očistite i na kockice narežite mrkvu. Očistite i na kockice narežite krumpir. Na preprženi luk dodajte povrće i al dente kuhanu leću. Podlijte vrućim temeljcem i kuhajte dok povrće s lećom ne postane mekano. Ako želite, u varivo možete staviti i slaninu.
Gusto varivo od miješanog povrća
Sastojci:
1 poriluk
2 mrkve
1 veći krumpir
2 češnja češnjaka
2 šake kukuruza
šaka graška
400 ml povrtnog temeljca
svježeg bosiljka
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Očistite povrće. Luk i češnjak nasjeckajte, a ostalo narežite na kockice. Na ulju prodinstajte luk, dodajte povrće, zalijte vrućim temeljcem i pirjajte na nižoj temperaturi dok ne postane mekano (otprilike dvadesetak minuta). Prije posluživanja začinite nasjeckanim listićima bosiljka.