Bijeli kruh, integralni, onaj s cijelim žitaricama ili kruh od kiselog tijesta – teško je reći koji je izbor najzdraviji.
Zato liječnica Rosemary Stanton otkriva sve tajne pojedinih vrsta kruha i predlaže najzdraviju varijantu.
Bijeli kruh
Bijeli kruh, osim ako je napravljen od izbijeljenog brašna, radi se od pšenice kojoj se tijekom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna. To rezultira jako mekanim kriškama i blagim okusom. Bijeli kruh sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, ali dobar je izvor proteina i ugljikohidrata. Međutim, često dodani aditivi, koji potiču rast i bujanje tijesta, također podižu glikemijski indeks, tako da osjećaj sitosti nakon te vrste kruha ne djeluje jako dugo. Zato je kriške bijelog kruha najbolje kombinirati s namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine. Bijeli kruh s većim udjelima vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog bijelog kruha. Međutim, obogaćeni bijeli kruh nije toliko zdrav kao integralni jer ne sadrži čitav niz vitamina i minerala.
Integralni kruh
Kada je napravljen od cijelih žitarica, integralni kruh ima sličnu nutritivnu vrijednost kao i kruh od cijelih žitarica. Međutim, često se integralni kruh dobiva kombiniranjem bijelog brašna s mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vrijeme mljevenja. Na taj način nastane brašno s dužim rokom trajanja, ali takav kruh ne posjeduje jednaku hranjivu ravnotežu. Integralni kruh ima više vlakana, vitamina i minerala od bijelog kruha, i obogaćen je jodom folnom kiselinom. Osim toga, integralni kruh se znatno brže probavlja i ima veći glikemijski indeks od kruha s cijelim žitaricama – dvije kriške sadrže oko 2 grama vlakana.
Kruh od cijelih žitarica
Dok je integralni kruh zapravo bijeli kruh pomiješan sa žitaricama, kruh od cijelih žitarica sadrži sjemenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu, pa se time postiže veća nutritivna vrijednost. Kruh od cijelog zrna, uključujući i vrste od raženog tijesta i one od kiselog tijesta, ima oko četiri puta više vlakana od bijelog kruha, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Kruh od cijelog zrna ima niski glikemijski indeks jer se sjemenke i žitarice nešto duže probavljaju. Zato je ova vrsta kruha dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će duže trajati osjećaj sitosti. Soja i laneno ulje kruhu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška sadrži od 1,5 do 4,5 grama.
Raženi kruh od cijelog zrna
Raženi kruh znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta kruha zahvaljujući nižoj razini glutena. Svijetli raženi kruh, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između bijelog i integralnog kruha, a onaj s dodanim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog izbora zbog visokog udjela vlakana i vitamina. Ali, ova vrsta kruha nije pogodna za osobe s celijakijom.
Kruh od kiselog tijesta i cijelih žitarica
Kiselo tijesto diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta kruha znatno jačeg okusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovome kruhu razlikuju se ovisno o korištenom brašnu. Prema riječima nutricionista, kruh od kiselog tijesta s cijelim žitaricama definitivno je najzdraviji. Ali, treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Naime, neke vrste kruha od kiselog tijesta zapravo imaju samo dodani umjetni okus i nisu napravljene od pravog kiselog tijesta, zato svakako provjerite deklaraciju.