Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Rotkvica se uzgaja već više od 3.000 godina. Ne samo da je ukusna, ona je i vrlo zdrava. Njezino latinsko ime Raphanus sativus znači “kultivirani kupus”. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili bogovima.
U srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba, kako prenosi portal Alternativa za vas.
Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.
Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih putova, osobito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.
Ako ste na dijeti, jedite rotkvicu zbog njezine niske kalorijske vrijednosti.
Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma. Ublažava bol i peckanje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.
Dobro je znati da je crna rotkvica u srodnoj vezi s crvenom rotkvicom, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.
Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao niti bubrežnim bolesnicima.
Rotkvica ima specifičan ljutkasti okus. Popularna je u pripremi različitih salata, ali može se i kuhati, peći, a od lišća se mogu spravljati variva i juhe.
Foto: Unsplash