Nema osobe koja ne želi blistavi osmijeh, ali neke namirnice “potajno” boje naše zube. Kako biste smanjili njihov loš utjecaj, potrebno ih je prepoznati i umjereno ih konzumirati, ali i nakon konzumiranja odmah operemo zube.
Ovo su glavni krivci koji utječu na promjenu boje naših zuba:
Krekeri
Tko bi pomislio da su i krekeri među top-krivcima koji boje zube? Mnogi krekeri proizvedeni su od prerađenih ugljikohidrata, koji se pretvaraju u šećer i tako postaju izvor hrane za bakterije koje boje zube.
Aceto balsamico
Obojeni tekući začin pun kiseline, koji rado dodajemo u jela i salate, nažalost negativno utječe na bjelinu zuba. Kako biste smanjili štetno djelovanje, pokušajte smanjiti količinu.
Kiseli krastavčići
Stigla je loša vijest za obožavatelje ovog kiselog okusa. Upravo kiselina iz krastavaca može narušiti caklinu i uzrokovati promjenu boje zuba.
Kava i čaj
Ljubitelji kave i čaja mogli bi završiti sa žutim zubima, a to posebno vrijedi ako pretjeraju s uživanjem u ovim omiljenim napicima.
Umak od rajčice
Rajčica svojom kiselinom, ali i intenzivnom bojom može izazvati tamnjenje i eroziju zuba.