Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Ako pijete alkohol na prazan želudac, tada se on brže apsorbira u krv i počinjete imati problema s jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta. Osim toga, neke komplikacije su i vrlo opasne.
Keith Grimes, liječnik opće prakse, za internetsku stranicu Babylon Health objašnjava da se alkohol apsorbira u krvotok iz tankog crijeva, dijela crijeva koje počinje tamo gdje završava želudac.
“Oko 80 posto apsorpcije alkohola događa se na tom mjestu i to se brzo događa. Želudac igra važnu ulogu u određivanju koliko brzo alkohol ulazi u tanko crijevo”, kaže on.
Ako vam je želudac prazan, to se događa brže. Ali ako vam je želudac pun hrane, alkohol ulazi u vaš krvotok sporije i sigurnije.
Tony Rao, savjetnik Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva i specijalist za alkohol i mentalno zdravlje, kaže da konzumiranje hrane obično oblaže želudac i usporava apsorpciju alkohola, ali ne uvijek. Masna hrana obično je izuzetak. Koliko brzo alkohol ulazi u krvotok, ovisi o tome koliko se brzo prazni želudac, kako objašnjava.
Jedenje nezdrave, masne hrane može ubrzati proces pražnjenja želuca, što rezultira bržom apsorpcijom alkohola u vaš krvotok.
“Dakle, jedenje kebaba i čipsa može rezultirati time da se alkohol apsorbira prije negoli ako, recimo, popijete čašu mlijeka”, kaže on.
Vrsta alkoholnog pića također može utjecati na brzinu pražnjenja želuca.
“Jača alkoholna pića ubrzavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola. Slatka pića i ona s kofeinom usporavaju proces”, kaže Rao.
Ljudi koji jedu prije nego što piju imaju tendenciju da se bolje nose s alkoholom jer se brzina apsorpcije alkohola u krvotok usporava i tijelo ga apsorbira na odgovarajući način. Stručnjaci savjetuju da ne pijete na prazan želudac zbog utjecaja koji to može imati na tijelo.
“Kratkoročni učinci pijenja na prazan želudac, posebno jačih alkoholnih pića, može značiti brži porast razine alkohola u krvi”, kaže Rao.
Kad se to dogodi, brzo ćete se osjećati pijanije i imat ćete problema s jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta.
“Pijenje na prazan želudac je opasno, jer brz porast alkohola u krvi može povećati toksične učinke alkohola na mozak”, dodaje.
Alkohol također može nadražiti sluznicu želuca u kombinaciji sa želučanom kiselinom, što se može pogoršati kad je želudac prazan.
“U vrlo rijetkim slučajevima, ako osoba posti ili gladuje, značajno konzumiranje alkohola može izazvati ozbiljnu komplikaciju zvanu alkoholna ketoacidoza”, kaže Grimes. Radi se o poremećenom metabolizmu u tijelu i može dovesti do jake mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu.
Stanje zahtijeva bolničko liječenje.
“Tragično je što smo vidjeli da mlada, fit žena umre od toga”, kaže on, govoreći o smrti 27-godišnjakinje iz Velike Britanije, koja je preminula od alkoholne ketoacidoze. Izvještaji pokazuju da je pila alkohol na prazan želudac.
Za one koji piju, a zaboravili su jesti, Grimes savjetuje da se drže slabijih alkoholnih pića ili da isto razrjeđuju vodom ili nečim sličnim, također preporučuje i da nešto jedu ili grickaju dok piju, kako piše Huffpost.