Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Svake godine pojavi se neka nova dijeta koja postane masovno popularna. Samo neki od popularnih savjeta za prehranu u posljednje vrijeme su: izbacite gluten, mliječne proizvode, šećer i masti iz prehrane, pazite na glikemijski indeks namirnica, jedite kao pećinski čovjek, postanite vegan itd.
Ako počnete tako jesti, dozvoljeno će vam biti samo piti vodu i možda jesti špinat jer većina dijeta dozvoljava unošenje ove namirnice.
Zapravo najbolji savjet je da ne slušate “eksperte” i da shvatite kako zdrava prehrana nije nikako složena. Dugogodišnji pobornici tzv. “razumne” prehrane smatraju da su danas svi opsjednuti kritiziranjem šećera, masti i soli, a ne vide pravi problem. Danas je najveći uzrok debljine i dijabetesa brza hrana i provođenje vremena u sjedaćem položaju. Iako gotovo sva nezdrava hrana sadrži masti, šećere i soli, isto sadrži i ona zdrava, ali u daleko manjim količinama. Stoga, kako izabrati pravu hranu?
Smatra se da bi ljudi trebali izbjegavati hranu koja bi bila potpuna nepoznanica njihovim bakama. Dakle, sva ona hrana iz kutija i konzervi s nazivima za koje vaša baka nikada nije ni čula zapravo su prava hrana koju bi trebalo zaobići. Recimo, mogu se kupiti kolači u pakiranju na kojem piše da su bez šećera. Čim vidite taj natpis, automatski ćete misliti da je u redu da to pojedete, ali zapravo ne znate da su umjetni zaslađivači u ovakvoj hrani najveći krivci za debljanje. Šećer nije neprijatelj, nego prerađena hrana.
Takozvana “prava hrana” je zapravo najzdravija hrana. Umjesto zapakiranih peciva na kojima piše da su bez glutena ili pločicama od žitarica na kojima piše da su bez šećera, opredijelite se za domaći kruh i müslije koje ćete napraviti sami.
“Još uvijek se ne zna u potpunosti veza između prehrane i kroničnih obolesti, ali je sigurno to da je po zdravlje ljudi najbolje izbjegavati prerađenu hranu. Hrana bazirana na biljkama je najbolja za naše zdravlje”, tvrde pobornici ove teorije.
Foto: Toa Heftiba / Unsplash