Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za koru:
Za kremu:
Ostali sastojci:
Priprema:
1. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti 100 g sjeckanih lješnjaka. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 150 ºC nekih 15 min.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa šećerom u prahu i sok od limuna. Dodati brašno, prašak za pecivo, 50 g mljevenih lješnjaka i promiješati.
3. Pripremljenu smjesu preliti preko lješnjaka i nastaviti s pečenjem na 180 ºC još 30 min.
Krema:
1. U posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, pudingom, brašnom i vanilin šećerom. Dodati u prokuhano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađenu smjesu od pudinga i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Koru premazati polovinom ”nutele” pa preko nje nanijeti polovinu kreme. Prekriti keksima i premazati ostatkom kreme.
2. Zatim kremu preklopiti keksima i premazati ostatkom ”nutele”. Odozgo premazati umućenim šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana