Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Za otprilike 500 milijuna ljudi u Africi i Aziji banane su glavna prehrambena namirnica, a po tome koliko ih jedemo, četvrta su najvažnija namirnica na svijetu – u prosjeku ih u godini pojedemo stotinjak.
No premda svi znaju da je ovo voće popularno i hranjivo, često možemo pročitati potpuno oprečne stavove o tome kako ona utječe na probavu – ako u Google tražilici spojite pojmove “banana” i “zatvor”, pronaći ćete otprilike podjednak broj tvrdnji da su dobre za opstipaciju ili zatvor, koliko i posve suprotnih, tj. da ga uzrokuju.
Odgovor na to, kako tvrde liječnici, leži u njihovoj boji odnosno zrelosti:
Prema riječima dr. Alejandra Carrascoa, manje zrele zelene banane su i manje slatke, tvrđe teksture te u sebi imaju više škroba i pektina.
“Pektin i rezistentni škrob u vlaknima banane imaju prebiotsko djelovanje, što znači da hrane dobre bakterije u crijevima”, kaže Carrasco.
Jedno od istraživanja pokazuje da se, iako su zelene banane dobre za cjelokupno zdravlje crijeva, škrob u njima teško probavlja, zbog čega banane mogu uzrokovati ili pogoršati zatvor. S tim se slaže i obiteljska liječnica dr. Bindiya Gandhi, koja kaže da banane sigurno pogoršavaju zatvor, odnosno pomažu kod proljeva.
“Žute banane gube škrob kako sazrijevaju”, kaže Carrasco, no on ne nestaje, nego se pretvara se u jednostavne šećere, povećavajući tako glikemijski indeks i slatkoću banane.
“Kako se razgrađuje, banana postaje lakše probavljiva”, dodaje Carrasco.
Ukratko, žute banane imaju više šećera od zelenih, ali kako imaju i manje škroba, mogu pomoći probavi i potpomoći njezinu učestalost.
Smeđe banane poput žutih s vremenom gube škrob a kako imaju više šećera i ugljikohidrata, a Gandhi kaže da zbog puno šećera mogu potaknuti upale u tijelu.
“Zbog malo škroba mogu biti kao i žute korisne za probavu”, rekla je Carrasco za Mbg, a imaju i najviše antioksidansa. Smeđe banane će, kako dodaje, pomoći zasladiti smoothiese ili kruh od banana jer im se većina škroba pretvorila u šećere. Lako su probavljive, što može olakšati zatvor, no višak šećera i ugljikohidrata u njima kod nekih ljudi mogu potaknuti upalne reakcije.