Jetra je najvažniji metabolički organ u tijelu. Između ostalih zadataka, ima ulogu pročišćavanja krvi od toksina. Naša jetra je vrlo poseban organ, čak i kada je oštećena za više od 50 posto, ona se može u potpunosti obnoviti.
Mehanizam obnavljanja jetre još uvijek nije u potpunosti jasan. Ali jasno je jedno, njena sposobnost je ključna za naše zdravlje. Današnji svijet je drugačiji od svijeta u kojem smo nekad živjeli. Čovjek je stvorio tisuće novih kemijskih mješavina koje inače ne postoje u prirodi. Mnoge su dio naše ishrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lijekovima koje mnogi od nas svakodnevno koriste.
Kemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tekstilnoj industriji… Sve te kemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru kojoj ne preostaje ništa drugo nego da se nosi sa ovim teretom. U većini slučajeva, naša jetre uspijeva pročistiti krv od ovih toksina. Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, na primjer: bolesti jetre, trovanje, pretjerano uzimanje lijekova, prekomjerno konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana tijekom dužeg vremena…
Ljudi su oduvijek poznavali i koristili biljke koje štite i obnavljaju jetru.
Sikavica
Do sada najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre pokazala je sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin. Silimarin je kompleks različitih supstanci (silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd). Ove supstance zajedno sudjeluju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti. Provedena su istraživanja sa zelenom pupavkom, jednom od najotrovnijih gljiva koja uzrokuje opasno oštećenje jetre i ubija oko 30 posto svojih žrtava. U istraživanju, silimarin su davali prije konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja gljive. U obje grupe, sikavica je pružio 100 posto efikasnu zaštitu od djelovanja otrova zelene pupavke. Silimarin je jak antioksidans (10 puta jači od vitamina E). Povećava razinu glutationa u jetri za 35 posto. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć u čišćenju krvi od otrovnih supstanci. Na takav način konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće djelovanje na našu jetru.
Doziranje:
– 70-240 mg sikavice tri puta dnevno
– 140 mg silimarina tri puta dnevno
Napomena: Naše se tijelo može naviknuti na silimarin. Zbog toga ga uzimajte 2 tjedna, pa napravite pauzu od 2 tjedna. Nakon toga možete ponoviti terapiju.
Maslačak
Ova biljka raste u svakom vrtu. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u prodavaonicama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula. Maslačak je nevjerojatno koristan kada je riječ o zdravlju jetre i drugih organa povezanih sa njom. Ova biljka se uspješno koristi u liječenju mnogih bolesti jetre: hepatitisa, upale jetre, jetrenih kamenaca, žutice itd. Maslačak djeluje kao tonik za jetru i pomaže njenoj funkciji.
– 2-8 mg suhog korjena maslačka jedanput dnevno, u čaju
– 4-8 ml ekstrakta maslačka jedanput dnevno (razrijediti u vodi ili čaju)
Sladić
Kinezi već odavno koriste ovu biljku za liječenje jetre. Research Group of Liver Disease i Shanxi Medical College proveli su istraživanja koja su potvrdila da sladić neutralizira toksine u jetri. Istraživanja također potvrđuju da sladić povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za liječenje hepatitisa B. Od 1950. godine ljekari, kako na Istoku, tako i na Zapadu, uspješno koriste glycyrrhizin – spoj dobiven iz sladića za liječenje hepatitisa. U Japanu, glycyrrhizin se pokazao toliko efikasnim da je postao standardan dio terapije protiv ove bolesti.