POGLEDAJTE kako očuvati izgled svoje odjeće!
[caption id="attachment_144911" align="alignnone" width="827"] FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES[/caption]Ne trebate trošiti novac na kemijsko čišćenj...
Odavno je poznata stvar koliko je važno iz čega nešto jedemo i pijemo, jer lijepa dekoracija stola i odgovarajuće posuđe ne samo da su oku ugodni i aktiviraju čula, već utječu i na okus, te na aromu hrane i pića, tvrde znanstvenici.
Istraživanje znanstvenog tima sa Sveučilišta u Oxfordu, objavljenog u časopisu “Journal of Sensory Studies”, dokazalo je da je, primjerice, topla čokolada najukusnija ako se pije iz narančaste šalice! Ispitanici su pili toplu čokoladu koja im je poslužena u šalicama u četiri različite boje: bijeloj, bež, crvenoj i narančastoj. Podrazumijeva se da je čokolada u svim šalicama bila potpuno ista, ali ispitanici studije tvrdili su drugačije. Naime, djelovalo im je da je ona koja je poslužena u šalicama narančaste i bež boje znatno ukusnija.
Znanstvenici tvrde da boje i oblici jako utječu na naš doživljaj hrane i pića, te da pojačavaju određene okuse i arome. Tako sve ono što pijete, a što treba biti hladno, birajte čaše hladnih boja, najbolje plave, jer ćete tako imati osjećaj da je piće hladnije. Žuta pojačava okus limuna, pa ako volite kisela pića, najbolje je da ih pijete iz žutih čaša.
Izvor: novosti.rs