Božanstveno kremasta i ukusna, Dalgona kava je u posljednjih mjesec dana jednostavno okupirala internet. Mogli smo je vidjeti na svakom Instagram profilu, ali i u bezbroj verzija, pa smo tako i mi s vama podijelili recept za zdraviju verziju ove kave koja potječe iz Južne Koreje.
Sada smo pak naišli na još jedan zanimljiv recept koji će zadovoljiti sve koji su se već pomalo zasitili regularne Dalgona kave. Super stvar kod ove verzije kremaste kave jest što zahvaljujući svojim sastojcima, odnosno kurkumi, ona ima protuupalna svojstva. Naime, kurkuma, biljka iz obitelji đumbira, stiže s Dalekog istoka i sa sobom nosi mnoge blagodati za zdravlje. Poznata je tako po svojim antiupalnim, antikancerogenim i antivirusnim svojstvima, i to ponajprije zbog njezinog snažnog sastojka – kurkumina. Vjeruje se da je dnevno dovoljna samo jedna žličica kurkume kako bi se pokrenuo niz njezinih ljekovitih svojstava – od reguliranja kolesterola, kronične boli, upala, artritisa, probave, pa sve do pozitivnog učinka na liječenje depresije. Stoga bacamo se na pripremu kremaste kave s kurkumom!
Sastojci:
2 žličice kurkume (u prahu)
2 žličice kokosovog šećera
1 šalica biljnog mlijeka po izboru
2 žličice kipuće vode
Priprema: U posudu stavite 2 žličice kurkume i dodajte dvije žličice vode. Miješajte dok se kurkuma potpuno ne otopi. U to umiješajte kokosov šećer te sa štapnim mikserom “tucite” smjesu, odnosno miksajte dok ne postane gusta. Kad smjesa bude spremna, ulijte je u čašu u koju ste prethodno dodali nekoliko kockica leda i biljno mlijeko. Po želi na vrh možete dodati i malo kreme od vanilije. Uživajte u svom zdravom piću!