Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Kiseli kupus bi trebalo jesti stalno jer je prepun probiotika, a neki od njih su Leukonostok, Pediococcus, i Lactobacillus. Najzdraviji je onaj kojeg ste napravili sami. Ali, ako ga kupujete u dućanu, birajte one nepasterizirane. Naime, pasterizacija uništava ono korisno u kiselom kupusu pa je učinak na zdravlje manji.
Osim probioticima, kiseli kupus je jako bogat vitaminom C, a sadrži i vitamine A, E, K, B12, kao i magnezij, željezo, folnu kiselinu, kalcij, kalij, fosfor… Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre te pospješuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.
Kiseli kupus ne djeluje blagotvorno samo na zdravlje nego i na raspoloženje. Za rasol se kaže da je fantastičan u borbi protiv mamurluka te da pomaže u liječenju čira na želucu.
“Sok kiselog kupusa sadrži bakterije mliječno kiselinskog vrenja koje su saveznik zdrave i uravnotežene humane mikrobiome. Uz obilje vitamina (B12, C, A…) ima i minerale te enzime koji su u dijetetici oduvijek predlagani pacijentima sa probavnim smetnjama. Danas znamo kako je 80 posto imunoloških stanica u probavnom sustavu i potvrđene su blagodati kiselih namirnica (repa, krastavci, cikla…), a osobito kiselog kupusa na regeneraciju i stimulaciju rasta tih istih stanica”, pojasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
Dodala je i kako se važnost kiselog kupusa mijenjala kroz povijest. Prije 100 godina bio je najdragocjenija namirnica tijekom zime, a osobito je bio važan pomorcima kao stalan izvor C vitamina u uvjetima kada im duži vremenski period nisu bili dostupni svježe voće i povrće. Jednostavan je za skladištenje i sam sebe čuva od kvarenja.
“Važno je ne pretjerivati u unosu kupusa ako imate problema s radom štitne žlijezde ili kod osoba s divertikulozom. Oprez je potreban i kod ljudi koji imaju problema s visokim krvnim tlakom (zbog visokog sadržaja natrija). Kuhanjem se kiseli kupus osiromašuje jer se obiluje vitaminima koji nisu postojani na visokim temperaturama, a dugim kuhanjem kiseli kupus postaje teže probavljiv”, pojašnjava Martinić.
Probiotike, kojima kiseli kupus obiluje, trebalo bi redovito unositi u organizam jer su velika pomoć u zaštiti protiv bolesti, osobito tijekom hladnijih dana tijekom kojih vladaju gripa i prehlada.
“Pokazalo se da probiotici luče zaštitne tvari koje mogu pokrenuti imunološki sustav i tako spriječiti patogene da preuzmu kontrolu i pogoduju nastanku bolesti”, objasnio je svjetski poznati stručnjak za probiotike dr. Allan Walker, direktor Odjela za prehranu Medicinske škole Sveučilišta Harvard.
Naglasio je kako nisu sve bakterije u ljudskom tijelu loše. Na primjer, probavni trakt dom je za čak sto trilijuna mikroba, od kojih većina olakšava proces probavljanja hrane, sudjeluje u borbi protiv štetnih bakterija te u regulaciji imunološkog sustava.