Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Svi znaju da šećer nije dobar za zube i da je najveći neprijatelj vitke figure. Nažalost, to nije sve – posljedice konzumiranja šećera daleko su veće. Jesu li ova četiri razloga dovoljna da šećeru kažete “ne”?
Kada uđe u krvotok, šećer se kemijski veže s kolagenom i elastinom, proteinima koji su zaslužni za mladenački izgled kože. Njihova interakcija rezultira ubijanjem tih proteina pa koža postaje suha i sklona borama. Potiče se stvaranje štetnih supstancija, zbog kojih koža postaje osjetljivija na sunce, što je prvi čimbenik u starenju.
To doslovno znači da zbog šećera dobivamo prištiće i bore, a njegova konzumacija povezuje se i s nastankom artritisa. Čak i kada pijemo zaslađeni čaj dok smo bolesni, ta je količina šećera sasvim dovoljna da se razviju nove bakterije u već upaljenom grlu. Tako ova tradicionalna praksa u liječenju grlobolje ispada štetna – pijte čaj bez šećera.
Dugo se vjerovalo kako je za prevenciju srčanih bolesti dovoljno izbjegavati hranu bogatu zasićenim masnoćama, dok se šećer smatrao manje štetnim. Primjenom novih znanstvenih metoda, i to se mišljenje promijenilo. Šećer značajno povisuje razinu kolesterola u krvi, tvrde stručnjaci.
Utjecaj šećera na mentalno zdravlje predmet je brojnih analiza, koje pokazuju da šećer uzrokuje depresiju i povećava tjeskobu jer smanjuje razinu hormona sreće. Ironija je u tome da mnogi posežu za slatkim kada su pod stresom. Osim toga, eksperiment na štakorima pokazao je da su oni koji su pojačano uzimali šećer ispali gluplji od ostalih. I to polazište ima znanstveno objašnjenje – šećer postupno uništava moždane stanice odgovorne za učenje i pamćenje.
IZVOR: NET.HR