Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Ako patite od kroničnih bolova, umjesto lijekovima, koji pri dužoj uporabi mogu imati niz nuspojava, bol pobijedite maslinovim uljem. Zahvaljujući antioksidansima polifenolima, ovo “tekuće zlato” ima jaka protuupalna svojstva te je učinkovito čak i kod artritisa.
Samo 50 ml maslinovog ulja, oko tri i pol žlice, ima isti učinak protiv bolova u zglobovima kao tableta ibuprofena od 200 mg, ako ga svakodnevno pijete, a za razliku od lijekova, ne oštećuje zglobove.
Nakon dužeg korištenja nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena oštećuju tkivo zglobova, a najveća oštećenja trpe zglobovi kuka. Acetaminofen ne oštećuje zglobove, no trovanja acetaminofenom najveći su uzrok akutnog zatajenja jetara. Kako bi maslinovo ulje bilo što bolje, odaberite što svježije i najmanje obrađeno, hladno prešano ekstra djevičansko malinovo ulje u malim, tamnim bočicama.
Osim što će ublažiti bol kao tableta, maslinovo ulje sjajno je i kao oblog. Ugrijte ga pa mlakog umasirajte na bolno mjesto. Nezasićene masne kiseline iz ekstra djevičanskog ulja od starenja čuvaju i neurone te jačaju rad mozga. No i druge stanice stare sporije jer je ulje bogato vitaminima A, D, K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
Izvući najviše iz maslinovog ulja
Na mračnom i hladnome mjestu neotvorena boca maslinovog ulja može trajati do dvije godine. Kad bocu otvorite, potrošite ulje u nekoliko mjeseci.
Jači okus znači više blagotvornih polifenola
Svako maslinovo ulje ima istu količinu masnoća i kolesterola te oko 120 kalorija po žličici. Mediteranska prehrana temeljena na maslinovom ulju povezuje se s nižim stopama raka i rizika od srčanih bolesti te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Za pečenje je ipak dobilo ‘samo’ srebrnu medalju
Kad se zagriju iznad dimne točke, ulja počinju proizvoditi otrovne pare i štetne slobodne radikale. Dimna točka suncokretovog ulja je 95 °C, kukuruznog i nedjevičanskog maslinovog ulja 160 °C, a ekstra djevičansko maslinovo ulje može podnijeti zagrijavanje do 200 °C. Ipak, za pečenje je najbolje palmino.
Uz trik i kolači postaju borci protiv starenja
U receptima 3/4 maslaca ili suncokretovog ulja zamijenite ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Uz taj mali trik, koji vrijedi za sva jela, kolače i kruh, smanjit ćete količinu kalorija, zasićenih masnoća i lošeg kolesterola. I za salate koristite maslinovo ulje.