Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
O intoleranciji na gluten posljednjih se godina puno govori, no nepodnošljivost ugljikohidrata također je vrlo česta pojava, kako prenosi Mindybodygreen.
“Riječ je o sivoj zoni. Količina ugljikohidrata koji odgovaraju metabolizmu jedne osobe, ne mora uvijek zadovoljavati potrebe koje ima druga osoba. Kroz svoj sam rad imao dosta iskustva s pacijentima koji su probleme sa zdravljem riješili tako što su ograničili unos rafiniranog šećera i zamijenili rafinirane ugljikohidrate namirnicama od cjelovitih žitarica, slatkim krumpirom i svježim voćem”, rekao je dr. Frank Lipman te objasnio kako odgovaranjem na sljedeća pitanja možete provjeriti svoju toleranciju na ugljikohidrate.
1. Jeste li pretili?
2. Osjećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljikohidratima?
3. Vodite li uglavnom sjedilački način života?
4. Osjećate li da je vaš apetit izvan kontrole?
5. Žudite li često za slatkišima i hranom punom škroba poput kruha, tjestenine, krumpira i graha?
6. Imate li vrtoglavice kada ste gladni?
7. Je li vaša razina šećera u krvi u granicama normale?
8. Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promjene ili probleme sa spavanjem?
“Ako ste odgovorili potvrdno na samo jedno od ovih pitanja, pokušajte 14 dana iz prehrane ukloniti sve žitarice, mahunarke i povrće bogato škrobom (mrkvu, kukuruz, krumpir, tikvu, slatki krumpir) te voće. Također, izbjegavajte šećer, čak i prirodne zaslađivače poput meda i javorovog sirupa, a posebno slatka gazirana pića. Nakon 14. dana ponovno odgovorite na pitanja pod brojem 2, 5, 6 i 8. Ako su se odgovori promijenili, najvjerojatnije ste intolerantni na ugljikohidrate”, objasnio je dr. Lipman.