Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Često konzumiranje rajčice i drugih vrsta povrća i voća s visokim udjelom likopena u novoj studiji povezano je s manjim rizikom obolijevanja od raka bubrega.
Likopen je antioksidans odgovoran za boju rajčice, lubenica, grejpa i papaje, a prethodna istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.
Novi nalazi prikupljeni su tijekom posljednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu.
Sudionice istraživanja s najvećim unosom likopena imale su u prosjeku 45 posto manji rizik obolijevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.
Znanstvenici vjeruju da je dobivene nalaze moguće objasniti utjecajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.
Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, a oko dva posto svih slučajeva raka u Americi odnosi se na rak bubrega.