Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Znamo da je u ovim trenucima teško razmišljati o zdravim navikama, ali vjerujte, ove alternative ugljikohidratima lagane su i ukusne. Nije ih teško napraviti sastavnim dijelom prehrane, a napravit će veliku razliku. Već smo vam donijeli recept za zdravu alternativu kruhu, a sad donosimo nadogradnju.
Dijete u nama je sada bijesno zaplakalo na ovu pomisao, no to dijete u nama nije probalo ovaj pire. Čak bismo se kladili da ne bi niti osjetilo razliku. U nastavku su sastojci i recept za osnovni recept od cvjetače. Kasnije se možete igrati dodavanjem mlijeka, drugih začina, češnjaka, feta sira… Ovisno o vašem ukusu. Ali i u ovakvom izdanju je odlična zamjena za pire!
Sastojci
srednja glavica cvjetače
1 žlica Vegete
malo soli
100 g maslaca
Priprema
Cvjetaču narežite na manje komade kako bi stala u posudu za kuhanje. U vodu za kuhanje dodajte malo soli te zatim zagrijte do vrenja. Nakon toga dodajte cvjetaču i kuhajte dok ne omekša – kad možete probosti vilicom, ona je gotova. Izlijte sve na cjediljku da bi se iscijedio višak vode te u istu posudu dodajte Vegetu i maslac. Gnječilicom za pire sve izgnječite te kad komadi postanu manji, stavite sve u blender i izblendajte dok smjesa ne bude poput pire krumpira. I to je to!
Ako ste mislili da je ono lako, ovo je još lakše. Jedino bi vam trebao spiralizator, ali njega možete kupiti u mnogim dućanima već oko 150 kn.
Sastojci
količina tikvica po želji
sol
Priprema
Tikvice narežite na trakice na spiralizatoru te ih stavite u posebnu posudu gdje ćete ih posuti s malo soli. Pustite da to odstoji barem sat vremena, a nakon toga provucite kroz cjedilo da pusti višak vode i spremno je za jelo! Bez kuhanja, pečenja i bilo kakve termičke obrade.
Pri pripremi lazanja, sve što trebate jest umjesto tijesta za lazanje poslagati patlidžane. Može li jednostavnije? I ukusnije?
Možda je dosad niste koristili, ali cvjetača bi vam u novoj prehrani mogla postati jedna od najdražih namirnica u kuhinji. Za ovu uporabu bi vam trebala sjeckalica za povrće.
Sastojci
cvjetača
sol
maslinovo ulje
Priprema
Operite cvjetaču, maknite donji tvrdi dio i listiće te narežite na što manje komade kako bi rezanje bilo lakše. Sjeckajte je dok ne poprimi izgled riže, to jest kus-kusa. Nakon toga, cvjetaču stavite na tavicu na kojoj ste zagrijali ulje i pržite par minuta dok sve ne postane hrskavo. Pred kraj dodajte žlicu vode i začine po želji.
Još ovakvih jednostavih i ukusnih prijedloga možete pronaći na grazia.hr.
Foto: Roxiller, Elizaveta Bauer, Lilechka75, Polina Shurygina/Getty Images via Guliver