Proteinski gingerbread smoothie kao doručak koji će vam dati snagu i razveseliti vas od jutra
Brzinsko čišćenje doma i kićenje drvca, odlazak na ručak "kod njegovih", pripremanje kolača za goste i kasnonoćna druženja s prijateljima - blagdan...
Koliko nam se puta svima dogodilo da smo u dućan otišli gladni i kupili više nego što možemo pojesti ili stići iskoristiti?
Vjerujemo da to nije bilo jednom. I nije problem s proizvodima koje držimo u hladnjaku, no što s voćem i povrćem koje ne može dovoljno dugo stajati te vrlo brzo postane prezrelo? O ostacima hrane već smo pričali kako ih iskoristiti, no znate li što napraviti s voćem koje je već prezrelo za jelo, osim da ga ubacite u smoothie? U nastavku vam donosimo neke ideje.
Smećkaste kruške i banane narežite u staklenu posudu, posipajte cimetom i stavite u mikrovalnu na pet minuta. Ovako pripremljeno voće idealno je za brzi obrok. Ako imate nešto više vremena i jabuke koje već duže vrijeme stoje u hladnjaku, možete iskušati sljedeće: narežite ih na što sitnije komade i kuhajte u malo vode dok ne ispari, a jabuke se gotovo raspadnu. Umiješajte žličicu meda i malo cimeta. Odlično se kombiniraju sa zobenom kašom.
Kocke leda također možete napraviti od ne baš najsvježijeg voća. Izmiksajte ga u sokovniku i blenderu te zamrznite u kalupu ili malim vrećicama. Bit će savršen dodatak koktelima, frapeima ili mineralnoj i običnoj vodi. Svaku vrstu voća možete zamrzavati zasebno ili ih kombinirati po želji.
Jako zreo kivi može poslužiti kao marinada za meso. Sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine. Zgnječite dva kivija, dodajte im dvije žlice maslinova ulja, žličicu jabučnog octa i skratite vrijeme mariniranja za pola.
Umjesto šećera, u smjesu za palačinke dodajte banane ili borovnice. Pritom ne mislimo na klasične palačinke, nego na one deblje, tzv. američke. Ako dodajete javorov sirup, također pripazite na količinu da palačinke ne budu preslatke.
Nikad nemojte bacati avokado. Bez obzira na izgled, uvijek se može iskoristiti za čokoladni umak. Pomiješajte ga s rastopljenom tamnom čokoladom i dobit ćete zdrav čokoladni namaz. U njega možete narezati omiljeno voće, a savršenog je okusa i u kombinaciji sa svježim grejpom. Poslastica prepuna vitamina K i E.
Prezrelo voće odlična je zamjena za ulje i jaja u receptima za browniese i muffine. Osim što će biti zdraviji, kolaču će dati slatkoću i gustoću.
Ako u hladnjaku imate smežurane rajčice, stavite ih na papir za pečenje i sušite u pećnici na niskoj temperaturi otprilike 12 sati. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji. Odlične su u raznim sendvičima i salatama, a možete im dodati i prezrele dinje, ananas ili različite bobice.
Premekanu krušku i ne baš najsvježije grožđe dobro je ispeći u pećnici. Tako se pojačava njihova prirodna slatkoća pa se odlično kombiniraju primjerice sa zdjelom žitarica ili hrskavom brokulom.
Želite li koktelu dodati svježu aromu, od prezrelog voća napravite pire i zatim ga procijedite u čašu.
Jako smeđe i aromatične banane možete umiješati u jaja, ili samo u bjelanjke (ovisno o tome što jedete), kako bi omlet bio bogatije teksture i okusa. Odlične su i kao jedan od sastojaka zdravih, zobenih keksa.
Foto: Unsplash